Mahmutbegović uputila telegram saučešća povodom smrti Dude Zajko

Radiosarajevo.ba
Mahmutbegović uputila telegram saučešća povodom smrti Dude Zajko
Foto: Privatni album / Duda Zajko

Povodom preseljenja na Ahiret nane Dude Zajko, majke četvorice šehida, među kojima i brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine i heroja Odbrambeno-oslobodilačkog rata, rahmetli Safeta Zajke, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je pismo saučešća članovima porodice.

Preminula majka Safeta Zajke, simbola odbrane Bosne i Hercegovine

U 89. godini preminula je Duda Zajko - majka simbola odbrane Bosne i Hercegovine u toku rata od 1992. do 1995. godine. Duda Zajko je preminula u subotu, 14. marta. Imala je 12 djece, osam sinova i četiri kćerke. U toku posljednjeg rata, ubijena su joj četiri sina - Safet, Sulejman, Halil i Munir.

"Znamo da vas je teško utješiti u vašoj boli, ali znajte da ste i u ovim teškim danima u našim mislima i molitvama. Vaša majka i nana, Duda Zajko, bila je istinska bosanska heroina, koja je uprkos strašnoj tragediji i gubitku četiri sina, vaših Safeta, Sulejmana, Halila i Munira, ostala hrabra, dostojanstvena i gorda, simbol hrabrosti bosanskohercegovačke žene i odlučnosti u odbrani jedine nam domovine. Prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović kazao je jednom da su ‘hrabrost bosanske žene, njena snaga i ponos, bile jedan od odlučujućih faktora u borbi Bosne i naroda za opstanak’.

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH

Ako se na nekog ove riječi mogu odnositi onda je to majka Duda, ali i hiljade majki koje su ostale bez svojih najmilijih u otporu bosanskohercegovačkog čovjeka i njegovoj odlučnosti da ostane nepokoren. Vi, kao njezina djeca, unuci i praunuci, a posebno Alma i Džana, kćerke heroja Safeta Zajke, možete biti ponosni na njezin plemeniti lik i veliko djelo vašeg oca Safeta, koje će se spominjati i izučavati generacijama. Posebni ljudi žive u našim srcima i kad nisu pored nas. Znajte da danas niste sami u vašoj velikoj boli, bašum sagosum", navodi se u pismu saučešća potpredsjednice Mahmutbegović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije