Akademija u znak sjećanja na heroje Safeta Hadžića i Safeta Zajku

Radiosarajevo.ba
Akademija u znak sjećanja na heroje Safeta Hadžića i Safeta Zajku
Foto: Općina Novi Grad / Akademija će biti upriličena drugi dan Bajrama, 5. juna 2019. godine u 18 sati

U prostorijama Općine Novi Grad Sarajevo održan je najavni press za Akademiju koja će se održati u znak sjećanja na lik i djelo dvojice novogradskih ratnih velikana, heroja odbrambeno-oslobodičačkog rata, brigadnih generala i zlatnih ljiljana – Safeta Hadžića i Safeta Zajku.

Organizator akademije je udruženje 2. Viteška motorizovana brigada u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo.

Tim povodom prisutnim medijima obratio se Sejo Čardaklija član UO i ratni komandant 2. Viteške motorizovane brigade, te Nedžad Bublin Čupo također član UO te dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, kao i Tajib Delalić pomoćnik načelnika Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Čardaklija je istakao da je ovo prvi put da će se sjećanje na lik i djelo ove dvojice ratnih velikana obilježiti na ovakav način.

Akademiji će prisustvovati porodice svih devet heroja narodno-oslobodilačkog rata, pripadnici 2. Viteške motorizovane brigade, te drugih boračkih udruženja kao i generali Armije RBiH, te brojne zvanice kantonalnog, federalnog i državnog nivoa.

Pripremljen je prigodan program u kojem će se prikazati film autora Avde Huseinovića posvećen Safetu Zajki i Safetu Hadžiću, kao i numere posvećene njima, a učešće će uzeti akademik Abudlah Sidran, Emir Hadžihafizbegović, te njihovi ratni saborci i prijatelji.

“Naša djeca nažalost nemaju priliku da kroz sistem obrazovanja i nastavne planove nauče nešto o periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, a smatramo da su i Safet Hadžić i Safet Zajko, te i ostalih sedam heroja važan dio kulture sjećanja, kulturnog integriteta i suvereniteta naše države”, kazao je Nedžad Bublin Čupo.

Tajib Delalić je u svom obraćanju podržao ideju da se na ovako dostojanstven obilježi sjećanje na lik i djelo Safeta Hadžića i Safeta Zajke.

“Volio bih da ova ideja, koja ove godine kreće od Udruženja 2. Viteške motorizovane brigade i Općine Novi Grad Sarajevo, bude u narednim godinama podržana na nivou države i Federacije tako da to bude zajednička priča svih devet heroja narodno-oslobodilačkog rata”, naglasio je Delalić.

Akademija će biti upriličena drugi dan Bajrama, 5. juna 2019. godine u 18 sati u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije