Preminuo istaknuti novinar Ante Granik, zločinca Ratka Mladića ostavio je bez riječi

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo istaknuti novinar Ante Granik, zločinca Ratka Mladića ostavio je bez riječi
Foto: Slobodna Dalmacija / Ante Granik

U 78. godini preminuo je Ante Granik, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih televizijskih novinara u Hrvatskoj.

Od 1966. scenarist i reditelj u Programu za djecu TVZ-a, potom u Obrazovnom i Dokumentarno-feljtonističkom programu. Od 1980. u Informativnom programu radio je kao novinar i redatelj, piše HRT.

Iz Zagreba 1990. odlazi u TV centar Split te je u Šibeniku organizirao TV studio i postaje njegov prvi urednik. Za Domovinskoga rata kao ratni izvjestitelj izvještavao je iz Šibenika i zaleđa.

GRAS obavještava građane o izmjenama u saobraćaju

GRAS obavještava građane o izmjenama u saobraćaju

Herojski put u smrt: "Ja sam taj Avdo Palić kojeg tražite"

Herojski put u smrt: "Ja sam taj Avdo Palić kojeg tražite"

Kao ratni izvjestitelj isticao se svojim sugestivnim televizijskim prilozima prožetim filmskom dramaturgijom u kojima je jasno izricao svoj stav pa i u verbalnim okršajima s osuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

A još se pamti i kada je Ante Granik, koji je u to vrijeme često snimao Mladića na raznim razmjenama, pregovorima i slično, tražio od ratnog zločinca dozvolu za snimanje grada.

Čujemo da je Drniš srušen”, kaže Granik, a Mladić mu se smije u lice i kaže: “Gospodine Ante, Drniš je izgledao strašno, sada je mnogo pitom, fin, u njemu ptice cvrkuću, lijep je Drniš sada.”

“Samo nema ljudi”, dodao je Granik, no Mladić nije odgovorio.

Dobitnik je nagrada HND-a Zlatno pero 1988. i Marija Jurić Zagorka 1998. te godišnje nagrade HRT-a 1993.

U četiri desetljeća televizijskoga rada posebno se pamti Granikovo ratno izvještavanje - zbog profesionalnog i etičkog pristupa poslu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije