Poznato mjesto i vrijeme sahrane Kornelija Kovača. Kćerka Aleksandra ima molbu za sve

0
Radiosarajevo.ba
Poznato mjesto i vrijeme sahrane Kornelija Kovača. Kćerka Aleksandra ima molbu za sve
Foto: Kurir / Kornelije Kovač

Poznati kompozitor Kornelije Bata Kovač preminuo je u utorak u COVID bolnici u Batajnici kod Beograda od posljedica koronavirusa.

Preminuo je u 81. godini, a njegova kćerka Aleksandra Kovač obavijestila je čitavu javnost o vremenu i mjestu sahrane njenog oca.

"Dragi prijatelji, sahrana našeg voljenog tate će se održati u subotu, 17. septembra, u 14 sati, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Okupljanje rodbine i prijatelja je u 13 sati Glavnoj kapeli na Novom groblju. S obzirom da će na sahrani biti starijih ljudi, tatinih kolega i prijatelja, i onih narušenog zdravlja, a da koronavirus i dalje odnosi živote, molim sve koji žele da dođu, da se OBAVEZNO pridržavaju svih epidemioloških mjera, nose maske i održavaju fizičku distancu. Moramo paziti jedni na druge, jer nepažnja, glupost i bahatost mnogih su nas sve mnogo koštale. Hvala vam unaprijed", napisala je ona.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Kako je Kornelije Kovač uticao na sarajevsku pop-rock scenu

Kako je Kornelije Kovač uticao na sarajevsku pop-rock scenu

Podsjetimo, svoju prvu pjesmu "Pusti trotoari" Kovač komponira već s četrnaest godina - 1956. godine. Zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Kornelije je postao: kompozitor, pijanista, producent i aranžer.

U 1961. godini, osniva svoj prvi sastav BKB, koji je u to vrijeme postao poštovani jazz trio. Godine 1963. učestvuje na jugoslavenskom džez festivalu, koji je održan u Bledu u Sloveniji.

Nakon što je bio u nekoliko sastava iz Bosne i Hercegovine, pridružuje se sarajevskom najpopularnijem pop bendu - Indexi. S njima je bio na dvomjesečnoj turneji u SSSR-u.

Preminuo Kornelije Bata Kovač

Preminuo Kornelije Bata Kovač

Kornelije Bata Kovač postaje član Indexa 1966. godine, i s njima već sljedeće godine svira na turneji po SSSR-u. Za sarajevske Indexe Kovač je napisao pjesme "Boj na Mišaru" i "Ako jednom budeš sama".

Zdravko Čolić i Kornelije Kovač
Foto: Instagram: Zdravko Čolić i Kornelije Kovač

Radeći s Indexima, Kovač je stekao ime skladatelja i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka donosi odluku i seli u Beograd želeći pokušati nešto svoje.

U Sarajevu, 1967., na festivalu "Vaš šlager sezone" osvaja prvo mjesto s pjesmom "Moj profesor".

Kovač je bio autor nekih od najvećih hitova Zdravka Čolića. Ostat će upamćen po hitovima: "Podlugovi", "April u Beogradu", "Živiš u oblacima", "Zvao sam je Emili", "Jedna zima sa Kristinom", "Jedina", "Mađarica", "Ti samo budi dovoljno daleko", "Janoš", "Sanjam", "Sitnije Cile, sitnije" i mnogih drugih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije