Vikend na Radio Sarajevu: Kornelije Kovač

Radiosarajevo.ba
Vikend na Radio Sarajevu: Kornelije Kovač

Jedan od osnivača 'sarajevske pop škole', klavijaturista 'Indexa', vođa legendarne 'Korni grupe', kompozitor, producent, aranžer, a u novije vrijeme i pisac, Kornelije 'Bata' Kovač rođen je u Nišu 1942. godine. Odrastao je u Subotici u muzičkoj porodici, a počinje da nastupa i komponuje već u srednjoj školi. 

Godine 1961. upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu, a u našem gradu živi do 1968. U tom periodu vodio je sastav 'Eho 61' u Drugoj gimnaziji, svirao je u 'Indexima', imao svoj BKB jazz trio, radio u Muzičkoj produkciji Radio Sarajeva... Na početku svoje karijere na tekst Žarka Roje komponovao je hit 'Četiri mladića idu s Trebevića'.

Nakon odsluženja vojnog roka preseljava u Beograd gdje osniva 'Korni grupu'. Okuplja izvanrednu grupu muzičara: basista Bojan Hreljac i bubnjar Vladimir Furduj 'Furda' došli su iz 'Elipsa', a gitarista Josip 'Jozo' Boček iz 'Dinamita', dok su se vokalni solisti često mijenjali. Nakon Seke Kojadinović, Dušana Prelevića, Dalibora Bruna, Dade Topića i Zdravka Čolića, na mjesto pjevača 'Korni grupe' dolazi Zlatko Pejaković.Taj period ostaje upamćen kao najuspješnije godine 'Kornijevaca', a 1974. predstavlju Jugoslaviju na 'Pjesmi Evrovizije' u Brightonu.

Nakon raspada 'Korni grupe' Kornelije komponuje za najpoznatije domaće vokalne soliste kao što su Zdravko Čolić, Bisera Veletanlić, Kemal Monteno, Dušan Jakšić, Miki Jevremović... Sarađivao je vrhunskim stranim muzičarima, imao je uspješne karijere u Engleskoj i Španiji, napisao muziku za veliki broj filmova i predstava...

Koliko su omiljene pjesme Kornelija Kovača najbolje govori podatak je prošle godine klapa 'Kambi' snimila cijeli album sa njegovim pjesmama pod naslovom 'Piva klapa Kornelija'.

Kornelije Kovač je radoholičar, i u 71. godini ustaje u 7 sati, radi na novim muzičkim projektima i aktivno kritikuje mnoge iz njegove generacije ''koji su se predali''...

Popis njegovih djela kao i nagrada koje je dobio pogledajte ovdje.

Idućih dana na našem radiju uživaćemo u pjesmama kao što su 'Ti si mi u krvi', 'Pjevam danju, pjevam noću', 'Jedna žena', 'Ako jednom budeš sama', 'Ivo Lola', 'April u Beogradu'..., u vikendu koji smo posvetili kompozitoru čije se pjesme dobacile i do programa 'Ukrajina ima talent'.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije