Poznati kamerman BHRT-a u noćnoj šetnji Sarajevom

A. S.
Poznati kamerman BHRT-a u noćnoj šetnji Sarajevom
Foto: Privatni album / Mirsad Helać

Mirsad Helać, poznati kamerman BHRT-a, koji je u braku s novinarkom Arijanom Saračević Helać, na društvenoj mreži Facebook opisao je noćni život u Sarajevu u vrijeme kada cijelim svijetom hara pandemija koronavirusa. 

On je, kako je kazao, odlučio da se izoluje od medija i društvenih mreža te da iz kuće malo u noćnim satima prošeta gradom s namjerom da sam sa sobom osjeti ''stanje na terenu''.

Njegovu objavu, uz dozvolu, prenosimo u cijelosti:

"Ne(suvislo) razmišljanje:

Sinoć sam na neko vrijeme odlučio da se izolujem od medija i društvenih mreža. Iz kuće sam izašao oko 20h, s namjerom da sam sa sobom osjetim ''stanje na terenu''. Nisam brojao, ali mislim da nisam sreo više od 50 ljudi na dionici Ciglane-Baščaršija. Sreo sam samo jednu, meni poznatu osobu. Pozdravili smo se, odmahivanjem na distanci od 5m, iako, inače, imamo odnos da se rukujemo, zagrlimo i ispitamo.

U poznatim sarajevskim okupljalištima, na toj relaciji, stanje sljedeće: Metropolis - par ljudi, Manolo - prazan, Vatra-prazna, Slatko Ćoše i Ramis- zatvoreni, uopšte ne rade.

Sarajevo je grad sa 300 000 stanovnika i na svu sreću, nema nijednu zaraženu osobu. Međutim, i s tom činjenicom na umu, šetajući sinoć, osjetio sam neobjašnjivu vrstu nelagode, koju ni za vrijeme opsade grada nisam imao. Ne mogu ni da zamislim kakvo bi tek stanje nastalo ukoliko bi se zaraza pojavila.

I bez ijednog zaraženog osjeti se veliko otuđenje čovjeka od čovjeka, čovjeka od društva, društva od čovjeka, društva od društva... stanje apsolutnog otuđenja i socijalne fobije.

Ovo će proći, kad i kako, vjerovatno ne zna niko. Ali, ono što mene najviše plaši je mogućnost da stanje tog proizvedenog straha, nepovjerenja i otuđenosti među ljudima ostane kao modus življenja u budućnosti. Volio bih da to ostane samo na ličnoj percepciji. A, ukoliko se ispostavi iole tačnom, a čovjek i društvo to prihvate bez borbe, što se mene tiče, nek me pokosi odmah.

Takav život ne bi vrijedio pišljiva boba", napisao je Helać. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije