Patković o optužbama iz Zagreba: Ovo je političko pitanje, neka RH plati odštetu

26
F. V.
Patković o optužbama iz Zagreba: Ovo je političko pitanje, neka RH plati odštetu
FOTO: Arhiv / Komandant Šerif Patković u društvu prvog predsjednika RBiH rahmetli Alije Izetbegovića tokom obilaska ratišta

Kako su danas prenijeli brojni mediji u Bosni i Hercegovini i regiji, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u decembru prošle godine proslijedilo je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv šesnaest oficira Armije i drugih visokih zvaničnika Republike BiH, među kojima su generali Sefer Halilović, pokojni general Jovan Divjak, aktuelni državni ministar Selmo Cikotić i drugi, koji su, prema tužiocima iz susjedne zemlje, navodno odgovorni za ratne zločine nad Hrvatima u našoj zemlji.

Kako je prenio Večernji list BiH, osim generala Halilovića, Divjaka i Cikotića, među prijavljenima su Vehbija Karić kao član Štaba vrhovne komande ABiH, Enver Hadžihasanović, komandant 3. korpusa ABiH, te Asim Koričić, zapovjednik 37. muslimanske lahke brigade 3. korpusa ABiH.

Na prijavi su i imena generala Ramiza Drekovića, komandanta 4. korpusa Armije BiH, Salke Gušića, komandanta 6. korpusa ABiH i Enesa Kovačevića, komandanta 44. brdske brigade Armije BiH.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Na popisu 16 prijavljenih su, kako je prenio Večernji list, i Bakir Alispahić kao ministar unutarnjih poslova RBiH, komandant herojske gornjovakufske 317. brigade Fahrudin Agić, kao i komandant 7. brigade "Suad Alić" 4. korpusa ABiH Midhat Cerovac. Tu su i general Sakib Mahmuljin, Amir Kubura i Šerif Patković, kao komandanti 7. muslimanske brigade, te Đemal Merdan, zamjenik komandanta 3. korpusa.

Ratni komandant Sedme muslimanske brigade i dobitnik najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" Šerif Patković u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da "nije ništa konkretno vidio i da ne zna o kakvim se optužbama tačno radi".

"Ne znam na osnovu kojih konkretno događaja se moje ime našlo na tom spisku, da li samo zato što sam bio komandant Sedme muslimanske brigade. Ili se radi o potpuno drugim problemima, više političkim, a manje pravnim. Imali su dovoljno vremena da sve situacije prezentiraju Haškom tribunalu, a i institucijama Bosne i Hercegovine.
Zato mislim da je u pitanju više političko pitanje s ciljem stvaranja pritiska radi drugih tema, a svi mi znamo da su u Republici Hrvatskoj pronašli utočiste presuđeni zločinci", kazao je za Radiosarajevo.ba Patković.

Prema njegovim riječima, "naši zapadni susjedi vode destruktivnu politiku razgradnje BiH", umjesto "da nam pomognu u procesu euroatlantskih integracija i ekonomskog jačanja naše zemlje".

"Naravno, ja sam cjelo vrijeme dostupan svim organima sa utvrđivanje istine i procesuiranje odgovornih bez obzira na njihovo nacionalno ili vjersko opredjeljenje. Ali bih zaista volio da meni susjedi objasne ko je pucao na mene 1993. godine na prostoru moje domovine, po čijem nalogu i za koje ciljeve te mi nanio teške fizičke povrede (invaliditet 100% lI kategorije). Bilo bi dobro da naši susjedi umjesto pravljenja fantomskog spiska isplate odštetu građanima ove zemlje, ili se barem izvine za njihove postupke u periodu rata", zaključio je Patković.

Ministar Cikotić nije želio komentirati prijavu hrvatskih tužioca. General Sefer Halilović, također, zasad nije odgovarao naše pozive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije