Mostar: Obilježena 28 godišnjica pogibije ratnih komandanata Juge i Imamovića

1
Radiosarajevo.ba
Mostar: Obilježena 28 godišnjica pogibije ratnih komandanata Juge i Imamovića
Foto: Mostarski.ba / Šehitluci: Obilježena 28 godišnjica pogibije ratnih komandanata, pukovnika Miralema Juge i Huse Imamovića

Na mostarskim Šehitlucima u utorak je obilježena 28 godišnjica pogibije ratnih komandanata, pukovnika Miralema Juge i Huse Imamovića. Organizatori obilježavanja bila su udruženja „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“, Udruženje Zlatnih Ljiljana, Patriotska liga i Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Grada Mostara. 

Ratni komandanti Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) poginuli su 7. septembra 1993. godine na putu prema komandi 4. Korpusa gdje je Imamović trebao preuzeti komandu 47. brdske brigade, a Jugo biti imenovan na mjesto pomoćnika komandanta 4. Korpusa. Sa njima poginula je i Miralemova sestra Amira, piše Mostarski.ba.

Miralem Jugo, čijim imenom je nazvana kasarna u Bijelom Polju, dao je veliki doprinos u formiranju jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine u zoni odgovornosti 4 Korpusa. Bio je komandant „Nevesinjskog bataljona“ koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani Mostara na svim linijama fronta.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Zajedno sa Midhatom Hujdurom Hujkom i nekolicinom starješina 4. Korpusa planirao je vojnu akciju deblokade Mostara 30. juna 1993.g. Tom prilikom oslobođen je prostor od 85 do 90 km2. Bila je to najbriljantnija i najvažnija pobjeda AR BiH u cijeloj Bosni i Hercegovini, nakon koje je Armija iz odbramenenih prešla u oslobodilačke pohode.

Prema zamislima rahmetli Huse Imamovića urađene formacijske strukture svih vojnih jedinca u Armiji BiH na cijelom području Bosne i Hercegovine. Imamović se kao komandant istakao i u jedinicama 2. viteške motorizovane brdske brigade u Sarajevu, posebno na linijama odbrane na Sokolju, Briješću i Žuči.

„Jugo i Imamović su bili časni i ponosni sinovi ove zemlje, dobri i čestiti Bošnjaci, istinske patriote. Oni su svojom žrtvom pokazali kako se voli svoja domovina. Sve svoje intelektualne sposobnosti, svoje vojničko znanje i umijeće stavili su u službu odbrane ovih prostora. Njihova žrtva treba da bude trajno urezana u naše pamćenje“, obraćajući se prisutnima istakao je brigadni imam Ibrahim ef. Ćatić.

Jačanje kulture sjećanja i očuvanje slobode na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine bila je osnovna poruka koju je okupljenima uputio general AR BiH Sulejman Vranj.

„Ova država je toliko velika da u njoj ima mjesta za sve. Nađimo načina da stvaramo bolju budućnost. To je ono što nam treba“, kazao je Vranj, prenosi Mostarski.ba.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe dužno poštovanje prema komandantima iskazali su predstavnici brojnih institucija i udruženja: Ministarstva za pitanje boraca HNK, Skupštine HNK, zastupnik u Parlamentarnoj Skupštini BiH Edin Mušić, Saveza Patriotske lige BiH, JOB-a Grada Mostara, Udruženje povratkom za Bosnu i Hercegovinu, ratni komandanti, Regionalnog odbora SDA Istočne Hercegovine itd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije