Hrvatski tužitelji prijavili oficire Armije BiH za ratne zločine: Među njima i Divjak

17
Radiosarajevo.ba
Hrvatski tužitelji prijavili oficire Armije BiH za ratne zločine: Među njima i Divjak
FOTO: Arhiv / Armija RBiH

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u decembru prošle godine proslijedilo je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine kaznenu prijavu protiv šesnaest bošnjačkih oficira, među kojima su generali Sefer Halilović, Vehbija Karić, Selmo Cikotić, Amir Kubura..., koje se tereti za ratne zločine nad Hrvatima u BiH, uglavnom na području centralne Bosne i sjevernog dijela Hercegovine.

Ekskluzivno je to potvrđeno Večernjem listu iz DORH-a uz navode da je ovaj spis u Tužiteljstvo BiH stigao u decembru prošle godine. DORH-ova zamolnica

"Državno odvjetništvo RH u prosincu 2020. godine dostavilo je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine navedenu kaznenu prijavu, materijale i obavijesti iz predmeta Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu radi mogućeg poduzimanja kaznenog progona u Bosni i Hercegovini", izjavila je glasnogovornica Državnog odvjetništva Republike Hrvatske Martina Mihordin.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Objasnila je da je ta kaznena prijava, koju je inače u martu 2017. DORH-u dostavilo sedam stradalničkih udruga Hrvata iz Bosne i Hercegovine, proslijeđena sukladno Protokolu o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanog između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine od 3. juna 2013. Na takav potez DORH se odlučio jer, po objašnjenju glasnogovornice Mihordin, prijavljene osobe imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine i prebivalište u Bosni i Hercegovini (prebivalište je temeljna pretpostavka za preuzimanje progona), a iz prikupljenih obavijesti proizilazi kako u Republici Hrvatskoj nemaju ni prebivalište, ni boravište, ni državljanstvo te posebno uvažavajući činjenicu da je kazneno djelo i počinjeno na području Bosne i Hercegovine. 

Kako se doznaje, sadržaj kaznene prijave, koja je sada u posjedu Tužiteljstva BiH, govori o tome kako udruge smatraju da su počinjeni ratni zločini, zločini protiv čovječnosti, no da istodobno nisu procesuirani zapovjednici i pripadnici Armije BiH iako je o svim zločinima upoznato Tužiteljstvo BiH.

Među prijavljenima su prvi zapovjednik Armije BiH, na funkciji načelnika Glavnog štaba Armije BiH Sefer Halilović, zatim Jovan Divjak, koji je u međuvremenu umro, Vehbija Karić kao član Štaba vrhovne komande ABiH, Enver Hadžihasanović, zapovjednik 3. korpusa ABiH, Selmo Cikotić, zapovjednik Operativne grupe Zapad ABiH (Bugojno, Gornji Vakuf-Uskoplje, Novi Travnik) i načelnik Stožera Komande 7. korpusa ABiH, te Asim Koričić, zapovjednik 37. muslimanske lake brigade 3. korpusa ABiH.

Među prijavljenima su i Sakib Mahmuljin, zapovjednik odreda El Mudžahid u sastavu 3. korpusa, Amir Kubura kao zapovjednik 7. muslimanske brigade, Šerif Patković, zapovjednik 2. bataljuna 7. muslimanske brigade, Đemal Merdan, zamjenik zapovjednika 3. korpusa.

Na kaznenoj prijavi su i Ramiz Dreković, zapovjednik 4. korpusa ABiH, te Salko Gušić, zapovjednik 6. korpusa ABiH i Enes Kovačević, zapovjednik 44. brdske brigade Armije BiH.

Na popisu 16 prijavljenih su i Bakir Alispahić kao ministar unutarnjih poslova BiH i načelnik Centra službe sigurnosti te zapovjednik 317. brigade Fahrudin Agić, kao i zapovjednik 7. brigade “Suad Alić” 4. korpusa ABiH Midhat Cerovac.

"Njih se tereti, nasuprot mirovnim planovima i prije njihovih potpisivanja, preko centralne Bosne, sjeverozapadne Hercegovine i dolinom rijeke Neretve, za namjeru osvajanja područja pod nadzorom HVO-a kako bi ostvarili izlaz na more, a Hrvate protjerali. Pri tome su zajedno s mudžahedinima počinili brojne zločine. Samo u centralnoj Bosni ubijeno je 876 civila i zarobljenih pripadnika HVO-a, a protjerano je i izbjeglo 118.000 Hrvata. Srušeno je i spaljeno 270 katoličkih objekata", navodi se u dokumentu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije