Neka im je laka zemlja bosanska: Ko su bili policajci koji su ubijeni u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Neka im je laka zemlja bosanska: Ko su bili policajci koji su ubijeni u Sarajevu
Foto: Facebook / Adis Šehović i Davor Vujinović

Adis Šehović (1972-2018)
Davor Vujinović (1975-2018)

Ovo su imena dva ubijena sarajevska policajca čije su živote jutros oduzeli kriminalci, naoružani automatskim puškama. Naoružana bagra, koja je naumila ukrasti automobil u sarajevskom naselju Alipašino Polje, izrešetala je vozilo u kojem su bili Šehović i Vujinović. Nisu stigli upaliti ni rotaciju.

A, Šehović i Vujinović bili su iskusni policajci, uzori svojim kolegama, oni o kojima svi imaju samo riječi hvale.

"Jutros nas je sve potresla vijest o stradanju policajaca na Alipašinom Polju. Na poslu čitamo portale i tražimo informaciju više. A onda na Facebooku vidim poznat lik. Lik dragog policajca kojeg sam upoznala prije manje od mjesec dana. U haustoru u kome živimo u jednom sarajevskom naselju oko ponoći desio se incident koji je jako uznemirio stanare. Neko je pokušao zapaliti stan. Bili smo kao na iglama i teško je bilo i pomisliti na spavanje. Policajci su brzo stigli i onda sam upoznala njega, policajca čiji sam lik jutros prepoznala na fotografiji. Rekao je: "Ne brinite se, lezite i spavajte. Mi ćemo biti tu cijelu noć." Nisam baš povjerovala, san nije htio na oči, ali mi je bilo drago kada sam ga ujutro u pola sedam ugledala pred vratima haustora. Ispratio me je do auta. 'Jeste li mogli zaspati? Sve je uredu, ne brinite', kazao je", ispričala je za Vujinovića jedna od čitateljica sarajevskog Oslobođenja.

Šehović je tako, prije šest godina, također u C fazi Alipašinog Polja, gdje je danas ubijen, zaustavio Suada H. koji je automatskom puškom pucao na suparnike i policiji. Šehović je pokazao izuzetnu hrabrost, brzo je savladao Suada i oduzeo mu pušku.

Obojica su bili pripadnici Policijske uprave Novi Grad, a imali su čin Višeg policajca. Za njih kažu i da su na ulici bili istinski autoritet.

Za svoje su akcije više puta dobili i formalne pohvale od komesara i ministra unutrašnjih poslova. 

Bili su časni i pošteni. Odgovorni. 

Ono što najviše boli jesu djeca koja su danas ostala bez svojih očeva. Šehović ima suprugu i sina, a Vujinović suprugu i dvoje djece. Šehovićev sin, dodajmo i to, krenuo je očevim stopama kada je prije deset dana upisao Policijsku akademiju na Vracama.

Svaki normalan čovjek danas je uplakan i bijesan. 

Vrijeme je - davno već bilo - da se kriminalu, bagri i kabadahijama kaže odlučno dosta i da ih se odvede u neku rupu, iz koje više neće izaći i gdje će ih svi zaboraviti.

Zbog neke druge djece. Zbog nekih drugih očeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije