Premijer, komesar i ministar poručili napadačima: Prevrnut ćemo sve da vas nađemo

A. S.
Premijer, komesar i ministar poručili napadačima: Prevrnut ćemo sve da vas nađemo
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Vanredna pres-konferencija u Sarajevu

U Sarajevu je jutros, u 4.22, na Alipašinom Polju, ubijen policajac, a drugi je teško ranjen i ljekari mu se bore za život.

Ubijeni policajac zove se Adis Šehović, a Davor Vujinović je policajac koji se u teškom stanju nalazi u sarajevskoj bolnici, na Koševu.

Sve se desilo u C fazi Alipašinog Polja, a nezvanične su informacije da su policajci vršili redovnu kontrolu i naišli na naoružane kradljivce automobila, koji su otvorili vatru na dva policajca.

Tim povodom je u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo održana vanredna press konferencija na kojoj su se obratili premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić, policijski komesar Uprave policije MUP-a KS Mevludin Halilović, te predstavnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Ne mogu vam nazvati dobar dan", ovim je riječima svoj govor počeo premijer Zolj. "Zbog ove situacije, KS mora krenuti u borbu protiv kriminala, posebno protiv automafije. Situacija je bila bolja, ali sada je ponovo aktuelna. KS je izgubio jednog policajca, želimo da se spasi drugi policajac. Trenutno je u toku druga operacija. Mi ćemo poduzeti sve da se MUP organizira, u saradnji sa MUP-om RS. Očekujemo i njihovu solidarnost, da se ozbiljno posvete", poručio je premijer.

Zolj je rekao da su aktivnosti koje je Vlada poduzela "oprema i oružje da štitimo građane". Nije mogao iznositi detalje slučaja, kako ne bi ugrozio tok istrage, ali je rekao da "policajci nisu ni izašli iz vozila, a razbojnici su počeli pucati na njih." Učinit će sve, dodao je, da se uhapse počinitelji, jer je ovo atak na državu: "Svaki zločin je težak, ali napad na državnu instituciju je atak na državu."

U Kantonu Sarajevo bit će proglašen i dan žalosti.

Potom se novinarima obratio ministar Mulabdić: "Osuđujem ovaj napad i poručujem da će svi počinioci biti izvedeni pred lice pravde. MUP KS će pomoći porodicama i pokušati ublažiti njihovu bol. Napad na policijskog službenika je napad na državu, kako je i rekao premijer."

Komesar Halilović kazao je kako je ovo nastavak napada hroničnih grupa prema pripadnicima policije. Otkrio je da su dobili od Vlade novac za nabavku opreme u borbi protiv ovih grupa. Govoreći o jutrošnjem slučaju, kazao je da su na mjestu zločina dva tužitelja, da je uključena i granična policija, kao i snage drugih kantonalnih ministarstava, ali i SIPA.

"I RS nam je dao svoje snage, sve njihove jedinice za podršku, i oni su uz nas. Zajedničkim snagama ćemo doći do izvršilaca ovog djela", naglasio je komesar. "Prevrnut ćemo sve da ih nađemo. Policajci koji su bili na dužnosti, nisu ni bili uključili rotaciju i nisu bili u mogućnosti da se brane. Mi smo se počeli suprotstavljati napadima. Ponavljam da smo ogorčeni i postupat ćemo u skladu sa zakonom, ali ćemo štititi i građane Sarajeva."

Zolj je zatražio i smirenost građana Sarajeva i zamolio ih za saradnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije