Nadine Mičić: "Gluma je igra, i nadam se da ću se igrati cijeli život"

Jasmina Ćebo
Nadine Mičić: "Gluma je igra, i nadam se da ću se igrati cijeli život"
Dado Veron / Nadine Mičić
Mlada, lijepa i talentirana Nadine Mičić studentica je četvrte godine glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Dobitnica je najvećeg priznanja Akademije scenskih umjetnosti koja ju je proglasila za najbolju studenticu glume.

Nagradi se, kako kaže za portal Radiosarajevo.ba, nije nadala, čak nije ni razmišljala o toj mogućnosti, ali kada joj je javljeno, bila je prilično iznenađena.

"Školska godina za koju sam dobila priznanje je za moj glumački razvoj bila vrlo bitna. Marljivo sam radila, i prema svemu sudeći, taj rad se prepoznao", ističe na početku razgovora Nadine.

Gluma joj je od malih nogu zaokupljala svu pažnju, a mamin posao kostimografa pomogao joj je da shvati kolika je njena želja za bavljenjem glumom.

Iako su roditelji bili vrlo skeptični i zabrinuti pozivom koji je odabrala, bili su i ostali njena najveća podrška. U moru poslova gdje je forma znatno bitnija od suštine, u vremenu gdje se sve više zatvaramo u okvire, i gdje društvo nalaže kakvi trebamo biti, izabrala je glumu kao svoju slobodu.

„Izabrala sam glumu kako bih svoj glas mogla dati za sve one koji ne mogu, da bih ispričala priče koje drugačije možda ne bi bile ispričane. Ovaj poziv me uči toleranciji, razumijevanju, i najplemenitijim bavljenjem raznim životnim situacijama. Gluma je igra, a ja se nadam da ću imati priliku igrati se cijeli život“, iskreno govori ova mlada glumica.

Dramski tekst Hasanaginica Milana Ogrizovića, bio je njen ispit na Drugoj godini glume. Ispit koji je postao predstava prilikom koje je studentima ukazano povjerenje na Otvorenoj sceni Obala i koja se igra još uvijek, što joj je, kao nekome ko je na posljednoj godini studija, od velike važnosti.

"Vrlo sam ponosna na tu predstavu. Tematika je vrlo jedinstvena i emotivna, pa takve budu i reakcije publike. Ljubav kao tema predstave je nešto što ljudi u bilo kojem gradu, državi prepoznaju i prigrle objeručke", navodi naša sugovornica.

Osim talenta za glumu, Nadine je pokazala da ima i istančan modni ukus te njegovan decentan izgled. Moda je, kako kaže za naš portal, nešto o čemu ne razmišlja previše i prilično instinktivno bira garderobu.

"Ormar mi je poprilično šaren, ne volim uniformiranost. Oblačim se onako kako se osjećam u tom trenutku ili kako bih se voljela osjećati. To je magija mode - što pravila ne morate poštovati, a nećete biti kažnjeni. Možete biti ko god poželite, baš kao i u glumi", napominje.

Nadine trenutno radi na kolektivnom diplomskom ispitu iz predmeta Gluma, čije će izvođenje biti u januaru naredne godine.

"Uporedo igram na Otvorenoj sceni Obala za šta odgovorno tvrdim da je najznačajnije iskustvo koje mi, kao mladi budući glumci, možemo imati. Prilika koju studenti dobiju, u našem slučaju već na drugoj godini studija, od velike je važnosti", naglasila je.

Studenti se u ranom stadiju susreću s publikom i svim odlikama profesionalnog glumačkog života koji ih čeka. "Predstave su, na našu ogromnu sreću, do posljednjeg mjesta popunjene, a za nas je to samo dodatan motiv da marljivo radimo i stvaramo“, poručuje Nadine za kraj razgovora.

Ovim putem ova mlada i talentirana glumica poziva sve zainteresirane na predstavu Pijani koja će se igrati 26. novembra u 20 sati. Ulaz za sve predstave je besplatan!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije