Nađa Zubčević: Biljni proteini utječu na upalne bolesti crijeva i debljanje

Radiosarajevo.ba
Nađa Zubčević: Biljni proteini utječu na upalne bolesti crijeva i debljanje
Foto: Noć istraživača / Nađa Zubčević
Mlada i perspektivna Nađa Zubčević, magistrica biologije-biohemije i fiziologije objavljuje dva naučna rada u Serbian Journal of experimental and Clinical Research i Bulgarian Journal of Agricultural Science, a za koja trenutno piše knjigu.

Istraživanja su bila usmjerena na ishranu prema krvnim grupama i utjecaju biljnih proteina (lektina) na krvne grupe.

"Tokom školovanja stekla sam mnogobrojna znanja, ali stećena znanja jesu tek potencijalna moć koju treba znati primijeniti. U tom putu, najbitnije je izaći iz svoga kruga komfora i početi istraživati nepoznato, jer jedino tada možete osloboditi svoje istinske potencijale za koje niste ni sanjali da ih imate", ističe Zubčević. 

U svojim istraživanjima se, kako kaže, “igrala” sa različitim lektinima iz biljaka i posmatrala kako oni utiču na određenu krvnu grupu i uočila da mnogi lektini iz biljaka uzrokuju aglutinacijsku reakciju (spajanje ćelija) krvne grupe, te otuda i drugi naziv za lektine “aglutinini”.

"Lektini igraju važnu ulogu u zdravlju, ali njihova sposobnost da utječu na upalne procese ukazuje da utječu i na upalne bolesti crijeva, reumatoidnog artritisa, pa čak i debljanje. Široko su rasprostranjeni i ne razgrađuje ih želučana kiselina ili proteolitski enzimi što ih čini praktički otpornima na probavu", pojašnjava ona. 

Ova mlada naučnica ponosna je na to što je objavila svoja istraživanja kao naučne radove i što je dobila ponudu da napiše knjigu o ovoj temi, a koju trenutno piše.

"Naravno da ovom istraživanju nije kraj, te ono što mi je najveća želja jeste da upišem doktorski studij gdje bi dalje istraživala utjecaj lektina, ali bih ovaj put željela da se posvetim više o utjecaju lektina na ćelije karcinoma. Naime, vjerujem da detaljnijim istraživanjem lektina, možemo usmjeriti lektine da prepoznaju i uništavaju ćelije karcinoma", govori Zubčević.

Trenutno radi u jednoj nevladinoj organizaciji koja nije u svezi s njenom strukom, ali to je svakako nije spriječilo da se i dalje nastavi baviti naukom i istraživanjima.

"Tom prilikom, moja istraživanja su me dovela i do kreiranja jedne inovacije pod nazivom “Antibakterijski podmetač/daska za WC šolju” na kojoj intenzivno radim, a koja je imala velikog odjeka i u drugim državama (Rusija, Turska, Japan i dr). Uskoro planiram da pokrenem Crowdfunding kampanju kako bi plasirala prvu seriju proizvoda na tržište", navodi ova mlada dama. 

Trenutno je zaposlena u nevladinoj organizaciji Centar za promociju civilnog društva gdje radi kao projektni službenik na USAID-ovom petogodišnjem projektu “Program osnaživanja nezavisnih medija”. Želja joj je da upiše doktorski studij gdje bi nastavila svoja naučna istraživanja i usmjerila ih na izučavanje ćelija karcinoma, piše Noć istraživača

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije