Evropska noć istraživača 2018: Festival nauke privukao sve generacije

L. K.
Evropska noć istraživača 2018: Festival nauke privukao sve generacije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Evropska noć istraživača 2018.
Noć istraživača Bosne i Hercegovine i ove godine ima misiju da pokaže da nauka prožima svaki aspekt naših života i da je zabavna.

Večeras je Evropska noć istraživača BiH 2018

Danas u 17 sati počele su zanimljive prezentacije kojima i Sarajevo slavi nauku s preko 300 europskih gradova.

Posjetiteljima svih uzrasta nudi se bogat zabavni sadržaj koji podstiče maštu različitim interaktivnim eksperimentima, prezentacijama, kvizovima, projekcijama i zabavnim igrama.

Još uvijek nije kasno da se pojavite na Pozornici u Vilsonovom šetalištu, Historijskom muzeju ili Zemaljskom muzeju gdje ima zabave za sve uzraste.

Evropska noć istraživača 2018. - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Melina Bilić je došla s mamom na Noć istraživača 

Malenoj Melini Bilić je osam i po godina i prvi je put sa svojom mamom došla na Noć istraživača.

"Vidjela sam puno zanimljivih stvari, razne eksperimente, najviše mi se sviđa što sam gledala insekte pod mikroskopom" , rekla je Melina kojoj se Noć istraživača jako sviđa.

Podsjetimo, osim sajma nauke, i takmičenja srednjih škola za najbolji naučno-istraživački projekat, svi koji se pridruže Noći istraživača u bilo kojem od deset gradova bit će u mogućnosti učestvovati u različitim interaktivnim eksperimentima i naučnim igrama, izložbama, kvizovima, projekcijama, radionicama i drugim uzbudljivim sadržajima. 

Evropsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuje konzorcij sačinjen od Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), Udruženja BALKANFILM, Tidea d.o.o.Banja Luka i United World College.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i poduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

O EVROPSKOJ NOĆI ISTRAŽIVAČA

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2017. godine održana u više od 340 gradova, koje je posjetilo preko milion radoznalaca.

Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

„Evrospka noć istraživača“ se u Bosni i Hercegovini održava od 2012. godine.

STEAM je skraćenica koja označava prirodne nauke, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, ali i umjetnost. (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics). Ovaj koncept podrazumijeva da se matematika, hemija, fizika, biologija, informatika i tehnika izučavaju u međusobnoj korelaciji, logično povezani i primjenjivi u stvarnom životu. Na taj način se kod mladih razvija kritičko mišljenje i samostalnost, te kompetencije koje će biti primjenjive na budućem tržištu rada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije