Večeras je Evropska noć istraživača BiH 2018

Radiosarajevo.ba
Večeras je Evropska noć istraživača BiH 2018
FOTO: Arhiv / Noć istraživača

Večeras je luda noć! Veče u kojem vam se nudi sasvim drugačija vrsta zabave od one na koju ste navikli petkom! Stigla je još jedna Evropska noć istraživača, festival koji slavi nauku, istraživački rad, inovacije i pruža priliku svim radoznalcima da u jednoj noći upoznaju naučnike, istraže nešto sami i prije svega, zabave se!

Slavimo nauku zajedno sa preko 300 evropskih gradova 

Provedite još jedno porodično veče, opustite se, naučite nešto novo i uživajte u brojnim sadržajima  koje vas očekuju u najveselijoj  naučnoj noći! Pripremili smo pregršt zanimljivih, edukativnih i nadasve zabavnih aktivnosti, za sve uzraste od 7 do 77 godina, a biće ponešto čak i za one mlađe i starije!

Sloganom “Let’s STEAM! Kreirajmo nove prilike zajedno!” promoviramo kreativnost u nauci i inovativan pristup u obrazovanju, skraćeno nazvan STEAM.

 Večeras od 17.00 sati možete nam se pridružiti u čak deset gradova: Sarajevu,  Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu, Brčkom i Trebinju!

Detaljne informacije o programima i tačnim lokacijama za svaki od deset gradova možete naći na stranici www.nocistrazivaca.ba, ili facebooku NocIstrazivacaBiH.

Prijave i registracije za posjetitelje nisu potrebne, a svi sadržaji su besplatni.

Samo ponesite osmjeh, budite radoznali i dobro raspoloženi!

Osim sajma nauke, i takmičenja srednjih škola za najbolji naučno-istraživački projekat, svi koji nam se pridruže u bilo kojem od deset gradova biće u mogućnosti učestvovati u različitim interaktivnim eksperimentima i naučnim igrama, izložbama, kvizovima, projekcijama, radionicama i drugim uzbudljivim sadržajima koje smo pripremili!

Evropsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuje konzorcij sačinjen od Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), Udruženja BALKANFILM, Tidea d.o.o.Banja Luka i United World College.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i poduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

 

 

O EVROPSKOJ NOĆI ISTRAŽIVAČA

 

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2017. godine održana u više od 340 gradova, koje je posjetilo preko milion radoznalaca.

Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

„Evrospka noć istraživača“ se u Bosni i Hercegovini održava od 2012. godine.

STEAM je skraćenica koja označava prirodne nauke, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, ali i umjetnost. (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics). Ovaj koncept podrazumijeva da se matematika, hemija, fizika, biologija, informatika i tehnika izučavaju u međusobnoj korelaciji, logično povezani i primjenjivi u stvarnom životu. Na taj način se kod mladih razvija kritičko mišljenje i samostalnost, te kompetencije koje će biti primjenjive na budućem tržištu rada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije