Mlada naučnica Adla Kahrić radi za National Geographic i bori se za ajkule i raže

Jasmina Ćebo
Mlada naučnica Adla Kahrić radi za National Geographic i bori se za ajkule i raže
Foto: Privatni album / Adla Kahrić, saradnica National Geographica

Travničanka Adla Kahrić, 25-godišnja saradnica National Geographica imala je priliku da na Evropskoj Noći istraživača - događaju "Science is wonder-ful", održanog u Briselu, bude jedan od dva odabrana predstavnika ispred Bosne i Hercegovine, gdje je predstavljala dosadašnji rad Sharklab ADRIA koji obuhvata različita istraživanja, edukaciju i konzervaciju ajkula i raža primarno na Jadranskom moru.

Ponos BiH / Mlada Adla Kahrić na čelu istraživačkog tima National Geographica

"Događaj 'Science is wonder-ful' je organiziran od strane Europske Komisije i Europskog Parlamenta, te predstavlja jedan od događaja podržanog u okviru Marie Skłodowska-Curie Actions, gdje je odabrano 30 najboljih projekata širom Europe, a jedan od njih je bio i naš, predstavljajući BiH", govori na početku razgovora za Radiosarajevo.ba ova mlada naučnica. 

Cilj cjelokupnog događaja je, kako kaže, da se kroz zanimljiv način približi nauka i naučni svijet, te njena poveznica u svakodnevnom životu čovjeka, gdje su istraživači ukazali na život unutar i izvan zidova laboratorija pokušavajući  svijet približiti drugim očima koji pronalazi odgovore na mnoga nesvakidašnja pitanja.

"Kroz ovu manifestaciju se pokušala pružiti jedinstvena prilika zainteresovanim skupinama, a primarno djeci i omladini da upoznaju istraživače širom svijeta, te na taj način uspostave kontakt i dobiju željene informacije kroz prezentaciju, različite aktivnost, ali i zabavu", napominje Kahrić.

Opasnost mikroplastike u svijetu

Njen projekat je bio baziran na uticaju različitih polutanta na zdravstveno stanje ajkula i raža, gdje se fokusirala primarno na mikroplastiku u vodenim ekosistemima, pokušavajući doprijeti do publike na opasnost mikroplastike u svijetu. 

Adla Kahrić,  saradnica National Geographica - undefinedAdla Kahrić (Foto: Privatni album)

"Mikroplastiku definira svaka plastika s dimenzijama manjim od 5mm te predstavlja aktuelnu tematiku u svijetu primarno, jer je neizbježna, a najviše je pronalazimo u industriji i kućanstvu obuhvatajući i različite šampone, sapune, deteredžente, pri čemu uvijek naglasim da prije korištenja bilo kakvih preparata razmislimo o količini i sastojku korištenog proizvoda, jer svaki put kada operemo ruke sapunom mi zagadimo vodene ekosisteme, kao i korištenjem drugih proizvoda.

Zbog toga sa sigurnošću možemo reći da se mikroplastika nalazi svuda oko nas. Plastika se oduvijek pokušala eliminirati iz različitih upotreba, međutim zbog iznimno velike kolčine korištenja plastike u upotrebi došlo je do degradacije te time ujedno i do formiranja različitih oblika mikroplastike u svijetu“, pojašnjava nam.

Zainteresirani su ovom prilikom mogli vidjeti malo drukčiji svijet u nauci posmatranjem i analiziranjem uzoraka kroz mikroskopiranje u cilju detekcije mikroplastike u kozmetici te jetre sa određenim promijenama akumulacijom makrofaga i limfocita.

Ova mlada Travničanka imala je priliku upoznati različite istraživače širom svijeta koji se bave suprotnom tematikom od njene oblasti.

"Bilo je lijepo razmijeniti iskustva koja su zasigurno doprinijela mom znanju i proširila moje vidike. Svaki od navedenih projekata je zaista bio vrhunski i lijepo je vidjeti i upoznati šta zapravo drugi naučnici rade izvan granica BiH i znati da i naša istraživanja mogu pratiti njihova, te da ne zaostajemo ukoliko se trudimo i ukoliko želimo postići određeni uspjeh“, ističe naša sagovornica.

Noć istraživača u Sarajevu i Banjoj Luci

Ove godine povodom Evropske Noći Istraživača koja je održana u različitim gradovima širom Europe dobili su poziv da učestvuju u dva grada - Sarajevu i Banja Luci. 

Evropska noć istraživača 2018: Festival nauke privukao sve generacije

Na oba događaja su, kako kaže, predstavili svoj dosadašanji rad.

"Na zanimljiv način smo publici predstavili rad, gdje su se mogli upoznati sa različitim raljama ajkula i raža, koje djeci predstavljaju najzanimljivije eksponate. Zasigurno jedno od fascinantnijih eksponata je i fosilni zub Megalodona koja se smatra da je izumrla prije 2,6 milion godina krajem Pliocenske epohe", govori ona.

Zanimljivo je i to da su predstavili i ronilačku opremu koju koriste prilikom terenskih ekspedicija, a nisu zaobišli ni utjecaj polutanta i zagađenost vodenih ekosistema, gdje pokušavaju svakodnevno podizati svijest na ovu tematiku zbog iznimno velikog antropogenog pritiska. 

Vrijedi napomenuti da je Adla Kahrić autorica više od 40 naučnih i stručnih radova, pri čemu je učestvovala na više od 20 međunarodnih priznatih konferencija, radionica i kongresa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije