Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik

4
Fena
Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Komemoracija prof. Dževadu Jahiću

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu u srijedu, 24. aprila, je održana komemorativna sjednica povodom smrti istaknutog bosanskohercegovačkog lingviste, filologa, pjesnika i akademika Dževada Jahića na kojoj je istaknuto da se posebno isticao svojim radovima i govorima o bosanskom jeziku, o čemu svjedoči rječnik bosanskog jezika, na kojem je radio sve do svoje smrti.

Jahić je, prema riječima akademkinje Hasnije Muratagić-Tuna, bio jedan od najvećih stručnjaka za bosanski jezik, filolog i čovjek koji je argumentima tumačio jezik.

"Podastrijeo je bogatstvo bosanskog jezika, pripremio za generacije koje stasavaju da upoznaju kolika je to ljepota. Ostavio je obimno djelo, zalagao se za afirmaciju bosanskog jezika i Bošnjaka i BiH mora biti ponosna što je imala takvog čovjeka u svojim redovima", izjavila je Muratagić-Tuna.

Zbog čega Emir Spahić nije došao na press?

Zbog čega Emir Spahić nije došao na press?

Generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar je rekao da je akademik Jahić svojim višedecenijskim radom na rječniku bosanskoga jezika načinio historijski poduhvat, zaduživši buduće generacije.

"Praznina koja će se teško nadoknaditi iz prostog razloga što taj najveći, najznačajniji, najsveobuhvatniji i najkompleksniji projekat izrade višetomnog rječnika bosanskog jezika ostaje nezavršen. Imao sam čast da budem dio tima koji je zadnjih desetak godina intenzivno pomagao profesoru u tom autorskom radu", dodao je Zlatar.

Komemoracija prof. Dževadu Jahiću
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Komemoracija prof. Dževadu Jahiću

Pofesorica Lejla Nakaš sa Filozofskog fakulteta je rekla da je Jahić iza sebe ostavio veliko djelo, te da je rječnik djelo po kojem je postao poznat i izvan naučnih krugova.

"Sigurno je to djelo koje je osiguralo njegovo trajno prisustvo među budućim generacijama filologa", navela je Nakaš.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Sanjin Kodrić je rekao da je akademik Jahić bio temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike i da je njegov naučni opus izuzetno složen i obiman.

"Riječ je o kolosalnoj ličnosti koju karakterizira odstajanje od često formalističkih i vrlo sterilnih lingvističkih istraživanja i usmjeravanje na jezičku bit. On je bio tragalac za bitima bosanskog jezika i to je perspektiva iz koje je motrio sebe i svijet oko sebe i razumijevao ono što je bosanska, ne samo jezička već uopće kulturna, društvena, pa i historijska zbilja", izjavio je Kodrić.  

Komemoracija prof. Dževadu Jahiću
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Komemoracija prof. Dževadu Jahiću

Dževad Jahić rođen je 1948. godine u Mostaru i iza sebe je ostavio nemjerljiv doprinos u naučnoakademskom prostoru BiH.

Dženaza akademiku Dževadu Jahiću bit će klanjana u srijedu u Begovoj džamiji u 13.00 sati, a ukop će se obaviti u 17.00 sati u Prači. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije