Kako je kanadski vojnik u SFOR-u spasio Asmira Ramića

K. S.
Kako je kanadski vojnik u SFOR-u spasio Asmira Ramića
Foto: CBC Kanada / John McDougall u oklopnom transporteru SFOR-a 1997. godine
Tokom svih ovih godina major kanadske vojske John McDougall često je razmišljao o bosanskom dječaku kojeg je pronašao kako leži na željezničkoj prugi sa zadobijenim teškim povredama od strujnog udara.
Sada, zahvaljujući društvenim mrežama, McDougall se povezao sa Asmirom Ramićem kojem je spasio život prije 20-tak godina.

Ovog ljeta, vojni ljekar iz grada Edmonton u Kanadi i njegov bivši pacijent Asmir Ramić konačno su se sreli u Londonu u hotelu.

Strujni udar

Nismo riječi progovorili dugo. Prišli smo jedan drugom i dugo se grlili, možda oko pet minuta”, ispričao je McDougall (51) za CBC Radio u Edmontonu.

Tokom svoje karijere duge 30 godina nikada ništa slično nije doživio.

“Sa svakom vojnom operacijom, kada napuštate neku zemlju očekujete da nikad ništa više nećete čuti o tim ljudima. To što je Asmir mene pronašao i kontaktirao me zaista je upečatljivo”, napominje McDougall.

Njih dvojica prvi put su se upoznali 1997. godine, kada je McDougall imao prvi angažman van Kanade.

U to doba nadporučnik kanadske vojske McDougall bio je u Bosni i Hercegovini i učestvovao je u Operaciji Palladium, mirovnoj misiji NATO-a po završetku rata u Bosni.

Kao iskusan medicinar, McDougall je bio smješten sa vodom u jednoj kući u selu Kulen Vakuf južno od Bihaća.

Većina sela već je bila evakuirana. Mnoge kuće bile su uništene tokom brutalnog konflikta.

Selo Kulen Vakuf iz 1997. godine - undefined

Selo Kulen Vakuf poslijeratne 1997. godine      Foto: CBC Kanada

Jednog dana, dijete je došlo na vrata gdje je bio smješten vod i rekao grupi preko prevodioca da je hitno potrebna medicinska pomoć

Ramić je u to doba imao 14 godina, igrao se na vrhu voza kada je dodirnuo žicu pod naponom.

“Glavom je zakačio žicu u primio udar od 30.000 volti koji ga je oborio. Ramić je pao u nesvijest i imao je opekotine. Stigli smo na lice mjesta a dijete je visilo sa vagona. Vidjele su se opekotine na njegovom licu i šakama”, ispričao je John McDougall.


Kanadski vojnik mislio je da dječak neće preživjeti.

Vojnici su hitno prevezli Ramića u bolnicu u Bihaću, oko pola sata vožnje od Kulen Vakufa.

Bili su potrebni mjeseci da se oporavi. Imao je opekotine prvog, drugog i trećeg stepena na ramenu, rukama i licu.

Asmir se u transporteru probudio i to je jedino čega se sjeća.

Ramićeva porodica kaže da je neizmjerno zahvalna. McDougal je “neslužbeno usvojen” od Ramićeve majke koja je njega i druge vojnike uvijek ponudila tek skuhanim čajem i baklavom.

Asmir Ramić sa opekotinama 1997. godine - undefined

Asmir Ramić sa opekotinama 1997. godine      Foto: CBC Kanada

Asmir je bio jedino dijete koje je su Ramići imali, jer je njegov stariji brat Admir poginuo u ratu.

“Samo godinu dana nakon što je rat završio imao sam strujni udar. Možete samo zamisliti količinu šoka i sikiracije koju je moja majka doživjela kada je shvatila da bih mogao i ja umrijeti”, ispričao je Asmir.

On se zahvaljuje McDougallu.

“Ne bih bio živ, ne bih se oženio i imao dijete. Ja sam sretan čovjek. Da nije bilo Johna ne bi ni mene danas ovdje bilo”, rekao je Asmir Ramić.

Zahtjev za prijateljstvo

McDougall je često mislio o “manjem bratu”, kojem je pomogao u Bosni ali nikada nije mislio da će se povezati.

Država Bosna i Hercegovina ostala je vrlo nestabilna. Povremena pisma bila su njihova jedina komunikacija godinama.

Prije šest godina, McDougall je dobio zahtjev za prijateljstvo na Facebooku. To je bio Asmir Ramić koji se želio sprijateljiti, piše CBC radio Edmonton.

Sada odrastao, on radi za Ujedinjene narode, ima ženu i porodicu. Nikada nije zaboravio vojnika koji mu je spasio život.

 

John McDougall u oklopnom transporteru SFOR-a 1997. godine - undefined

John McDougall u oklopnom transporteru SFOR-a 1997. godine   Foto: CBC Kanada

Oni su se stalno dopisivali i konačno su uspjeli se sreti ponovo. Asmir Ramić sada ima 36 godina i počeo je raditi kao nastavnik u Londonu. McDougall je došao na godišnji odmor sa porodicom u London.

“To je bilo više nego emocionalno. Čekao sam ga da se pojavi”, ispričao je McDougall.

Ramić se nada da će jednog dana posjetiti McDougallovu porodicu u Edmontonu u Kanadi.

“Bilo je veoma emocionalno, dirljivo. Volio bih kada bih mogao provesti više vremena s njim. Postoji toliko priča koje bih želio podijeliti”, napominje Ramić.

Velika stvar

Njihov susret samo je još više uvjerio McDougalla u ispravnost uloge Kanade u mirovnim misijama i povećalo je ljubav prema medicini i liječenju ljudi.

“Mi možemo napraviti promjene. Čak i ako je u pitanju život jedne osobe. Napravio sam veliku stvar u životu jedne osobe tokom mirovne misije. To je dovoljno da me motivira da nastavim raditi ovaj posao i vjerovati u ispravnost onoga što radimo”, podcrtao je McDougall.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije