Kako je Bruce Dickinson prokrijumčaren u opkoljeno Sarajevo

K. S.
Kako je Bruce Dickinson prokrijumčaren u opkoljeno Sarajevo
Foto: Radiosarajevo.ba / Bruce Dickinson

Škotski humanitarac otkrio je detalje kako je uspio  "prokrijumčariti” jednu od najvećih heavy metal zvijezda u Sarajevo, kako bi podigao moral stanovništva na vrhuncu rata u BiH.

Bruce Dickinson, frontmen Iron Maidena, održao je koncert u vrijeme kada je grad bio pod opsadom srpske artiljerije i snajpera, piše The Scotsman.

Godinama, ovaj pjevač bio je predvodnik heavy metal muzike, ali prvi put otkriveni su detalji dolaska Dickinsona u Sarajevo, a njih je iznio bivši pripadnik snaga Ujedinjenih naroda.

Trevor Gibson radio je kao prevodilac za UN i odigrao je ključnu ulogu i bez njega ne bi bilo moguće održati koncert.

Bruce_Dickinson_Redakcija_RSA2.jpg - undefined

Bruce Dickinson u redakciji Radio Sarajeva  Foto: Arhiv

Gibson je u decembru 1994. godine omogućio da frontman Iron Maidena Bruce Dickinson uđe u uništeni grad.

Trevor Gibson (52) ispričao je da je prvo pokušao dovesti Rolling Stones u Sarajevo ali su oni odbili to. Potom se obratio Motorheadu koji su isprva rekli “da”, da bi nekoliko sedmica pred koncert odbili doći u Sarajevo.

“Nakon što je i Motorhead odbio, nazvali smo urednika heavy metal magazina ‘Kerrang!’ i upitali ga: ‘Ima li iko dovoljno lud da ode u ratom zahvaćeno Sarajevo?’ On nam je kratko kazao: ‘Nazovite Brucea Dickinsona’”, prisjeća se Gibson, piše The Scotsman.

Dickinson, čiji bend Iron Maiden je prodao više od 100 miliona albuma širom svijeta prihvatio je ideju i organizatori su planirali njegov dolazak.

bruce-dickinson-sarajevo-decembar-1994-rat2.jpg - undefined

Detalj sa koncerta u Sarajevu ratne 1994. godine   Foto: Arhiv

“Plan je bio da komercijalnim letom prvo ode iz Britanije u Španiju, a potom odatle do Splita. Od Splita do Sarajeva bi ga prevezao UN-ov helikopter, zatim bi održao koncert i potom ponovo nazad do Splita”, ispričao je Gibson.

Sukobi u gradu su bjesnili, a dodatni udarac organizaciji bio je to što je helikopter, koji je trebao prevesti Dickinsona, dan prije oboren.

“Morali smo brzo razmišljati kako organizrati transport. Nismo više imali helikopter. Bruce je pješačio sa humanitarnim radnicima i mi smo ga prokrijumčarili preko prvih linija fronta”, naveo je Gibson.

Misija je na kraju uspjela.

Bruce Dickinson je održao tri koncerta, pred oko 1.000 ljudi gotovo na prvoj liniji fronta.

U svojoj autobiografiji Dickinson je napisao o svom prvom koncertu: “Koncert je bio ogroman, intenzivan i vjerovatno najveći show na svijetu u tom trenutku, kako za publiku, tako i za nas”.

“To što svijet nije znao, nije ga se ni ticalo. Koncert u Sarajevu promijenio je način na koji sam shvatao život, smrt i druga ljudska bića”, napisao je Dickinson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije