John Beavis je u opkoljenom Sarajevu ratne 1993. godine pomagao našim ljekarima

K. S.
John Beavis je u opkoljenom Sarajevu ratne 1993. godine pomagao našim ljekarima
Foto: Independent / John Beavis
Bio je čovjek velikog srca, hirurg koji je liječio žrtve u ratnim područijima od od Bosne do Gaze i obučavao je lokalne ljekare.

John Beavis je bio engleski hirurg. Umro je 5. decembra 2018. godine od raka pluća (nije bio pušač). Iza sebe je ostavio suprugu Kate i troje djece.

Rođen je u Brightonu 1940. godine. Sa 53 godine penzinisao i ratne 1993. godine dolazi u opkoljeno Sarajevo. Pomagao je našim ljekarima na ortopediji kako da liječe teške povrede nastale usljed eksplozija granata i bombi.

Obuka je podrazumjevala tretiranje otvorenih fraktura, amputacije, ozbiljne opekotine i druge teške povrede. Također, John Beavis je podučavao naše ljekare kako da organiziraju medicinsku opremu i lijekove za što efikasniju upotrebu, pišu britanski mediji.

Dolasku u Sarajevo prethodila je molba drugih britanskih ljekara da se pomogne medicinskim radnicima u Sarajevu koji rade u nehumanim uslovima. Beavis je odlučio pomoći Sarajevu. Tokom jednog od brojnih povrataka iz Sarajeva u Brtinaju, Beavis je upoznao biznismena Simona Olivera, predsjednika Dairy Crest grupacije. Oliver je bio prilično impresioniran onim što je čuo šta je Beavis napravio u Bosni. Odlučio je finansijski pomoći njegov dobrotvorni rad.

Beavis je uz pomoć Olivera uspio napraviti fondaciju IDEALS (International Disaster and Emergency Aid with Long Term Support), čiji cilj je obuka hirurga kako bi tretirali povrede koje su nastale u ratovima ili u slučaju prirodnih katastrofa.

Nakon što je završio rat u Bosni, John Beavis je otišao u Palestinu u Gazu gdje je pomagao tamošnjim ljekarima. Također, kada je veliki cunami 2004. godine pogodio Šri Lanku tamo je Beavis također pomagao unesrećenim, kao i kada je zemljotrees 2005. godine pogodio sjeverozapadni Pakistan. Tada je oko 2.000 pakistanskih ljekara dobilo obuku.

Gazu je posjetio najmanje 30 puta gdje je kroz razne organizacije pomagao palestinskim ljekarima.

Odlikovan je brojnim nagradama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije