Poruka / Haris Silajdžić: Politikama koje uništavaju BiH omogućava se da dovrše posao

26. 01. 2021. u 06:51:00 F. V.

Shares: 160

Medijski istupi ratnog šefa bosanskohercegovačke diplomatije, premijera Republike Bosne i Hercegovine, te bivšeg člana Predsjedništva dr. Harisa Silajdžića izazvali su ovih dana dosta pažnje i reakcija.

Posebno stavovi u dijelu koji se odnosi na tzv. Aprilski paket ustavnih reformi, a koji se ponovo spominje u javnosti.

To je moj cilj

Poslije ovih istupa pojavila se i informacija da se Silajdžić vraća u politiku.

Tragom te informacije pitali smo dr. Silajdžića za komentar.

"Aprilski paket omogućava politici koja uništava Bosnu i Hercegovinu svim sredstvima trideset godina da legalno i neometano dovrši posao. Zbog toga sam rekao da ću se protiv toga boriti, posebno kroz medije. To je moj cilj, a ne učešće u vlasti i funkcije", kazao je Silajdžić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Na molbu da prokomentira stav bivšeg ministra vanjskih poslova dr. Zlatka Lagumdžije u pogledu optužbi za negativne aspekte obaranja paketa reformi u Parlamentu BiH 2006. godine, Silajdžić nam je kratko kazao da "ne osjeća potrebu da kaže bilo šta o tome".

Ključni momenat

Podsjetimo, Silajdžić je u intervjuu za Face TV kritizirao reaktualiziranje priče o aprilskom paketu.

"Aprilski paket osigurava jednom entitetu, jednom narodu u tom entitetu da ima punu dominaciju nad drugim entitetom, druga dva naroda i svim državnim institucijama", podvukao je Silajdžić, koji je naglasio da je sada na sceni Memorandum 2 - Srpske akademije nauka i umjetnosti, vrlo detaljno složen, koji je naglasio da je trebalo dovršiti Dejtonski sporazum, te da nije proveden Aneks 7, a od njega zavisi koliko će se ljudi moći vratiti i koliko će ih moći glasati.

To, kako je rekao, nije legitimno, a Aprilski paket, stava je, "poniženje je za sve ubijene koji su život dali za ovu državu, ali i njega".

Komentirajući stupanje na dužnost novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena, Sialdžić je rekao da je ovo "apsolutno ključni moment koji ne smijemo propustiti".

"Ovako više ne može, moramo nešto promijeniti. Biden je dobar čovjek, pravi čovjek na pravom mjestu, u pravo vrijeme što se cijelog svijeta tiče, globalno. Biden je čovjek dobre volje. Jasno je da su pred njim strašni izazovi, prije svega po pitanju korone. Ono što nas zanima je odnos prema Europi, gdje smo mi, i prema NATO-u gdje još nismo, ali se nadam da ćemo biti", kazao je Silajdžić za Face TV, koji se nada da će doći građanska država i građanski sistem kakav je u ostatku Europe, te je podvukao kako je nama oduzeto pravo da budemo građani ove zemlje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (16)