Hamzagić: Za film koji dolazi iz BiH svaka nagrada je značajna

S. H.
Hamzagić: Za film koji dolazi iz BiH svaka nagrada je značajna
Foto: Privatni album / "Pun mjesec"

Debitantski dugometražni film “Pun mjesec” bosanskohercegovačkog reditelja Nermina Hamzagića osvojio je nagradu ekumenskog žirija na Cottbus Film Festivalu u Njemačkoj, dok je bosanskohercegovački glumac Alban Ukaj dobio nagradu za najboljeg glumca.

Film bh. reditelja doživio je svjetsku premijeru na ovom festivalu.

"Za film koji dolazi iz BiH svaka nagrada je značajna, da nas izdvoji iz mase", rekao je reditelj Hamzagić za Radiosarajevo.ba.

Hamzagić je rekao i kako je uzbuđen zbog sarajevske premijere filma koja će se održati 30. novembra na Sarajevofestu Umjetnost i Politika u Cinema Cityju, dok se kino distribucija filma očekuje početkom decembra.

Albanu Ukaju nagrada za najboljeg glumca na festivalu u Njemačkoj

Film je svjetsku premijeru imao upravo na Cottbus Film Festivalu.

"Posebno mi je drago što je Alban Ukaj dobio nagradu za najboljeg glumca, naročito zbog uslova u kojima rade bh. glumci, kako bi i njome skrenuli pažnju na vrijednost naših glumaca", rekao je Hamzagić za Radiosarajevo.ba.

Hamzagić je istakao i kako mu je drago što je pokazano da ovom nagradom i premijerom u Njemačkoj znači da film komunicira i da je važan ne samo bosanskohercegovačkoj, već i njemačkoj, ali i evropskoj publici.

"Film govori o odgovornosti svih nas za stanje u kojem živimo, te promjenama koje individualac može napraviti. On je zapravo presjek vrlo ličnih mikropriča", pojasnio je Hamzagić za Radiosarajevo.ba.

"Pun mjesec" odvija se u noći punog mjeseca u sarajevskoj policijskoj stanici u koju pristižu različiti likovi čije se priče potom otkrivaju.

Riječ je o ličnoj drami koja je prikaz savremene bosanskohercegovačke stvarnosti.

U filmu pored Ukaja glume i: Ermin Sijamija, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović, Lidija Kordić, Jasna Diklić, Boris Ler, Mirela Lambić, Alena Džebo, Sanja Burić, Ahmed Nuhić, Faketa Avdibegović, Mugdim Avdibegović, Kemal Rizvanović, Lazar Dragojević, Irfan Ribić, Admir Šehović, Martina Mandek, Dražen Pavlović i Edin Avdagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije