Emina Murtić - nositeljica priznanja Ekolog godine

0
Radiosarajevo.ba
Emina Murtić - nositeljica priznanja Ekolog godine
FOTO: Arhiv / Emina Murtić

Tradicionalna utrka građana "Trčim, uživam, recikliram" i ovog aprila održat će se u Sarajevu, u subotu 23. aprila 2022 sa startom u 10,00. 

Već je poznato da ova trka za svoj cilj ima prikupljanje što većeg broja plastične i aluminijske ambalaže, te je zato učesnici zovu i "Reciklažna". Protekla izdanja pokazala su da učesnici pozdravljaju ovu akciju, a ogromna količina prikupljene ambalaže pokazuje da u Sarajevu ipak vlada ekološki duh. 

Osim najbržih trkača i trkačica, na utrci "Trčim, uživam, recikliram" se dodjeljuje priznanje "Ekolog godine" a u dva navrata do sada nositeljica ovog priznanja je Emina Murtić. Ova zaljubljenica u prirodu do sada je sudjelovala na brojnim cestovnim i trail utrkama, a često je možemo vidjeti i kao volonterku. Diplomirala je na filozofskom fakultetu, a trenutno je apsolventica na Fakultetu političćkih nauka. Svaki svoj slobodan trenutak provodi u prirodi. 

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

"Kada sam saznala da udruženje Dečki u plavom organizuju reciklažnu utrku, ideja utrke me poprilično zaintrigirala. Cilj mi je bio itekako zanimljiv, sakupiti što više boca za recikliranje. Promišljajući o tome kako je recikliranje jedan mali doprinos koji mnogo znači za očuvanje naše okoline, odlučila sam da u narednom periodu svaku plastičnu bocu odvajam za utrku. Ukratko, na start utrke sam stigla sa trocifrenim brojem sakupljenih boca te se ispostavilo da sam od svih učesnika, zapravo ja bila ta koja je donijela najviše boca te proglašena ekologom godine", prisjeća se Emina Murtić.

 Emina Murtić - undefined

FOTO: Arhiv:  Emina Murtić

"Važna motivacija jeste sama činjenica da radim nešto dobro za okolinu, ali svakako da me motiviše i nagrada Ekolog godine. Najveći dio boca koje sam sakupila čine, nažalost, boce iz prirode. Naš okoliš je veoma zagađen, što jasno govori o manjku ekološke svijesti. Stoga sam intenzivnije pozivala prijatelje na utrku, govorila o značaju reciklaže boca i poticala ih na sakupljanje istih. Drago mi je da sam na ovaj način uspjela motivisati ljude da se pokrenu i uvide značaj očuvanja naše životne sredine. Na prethodnom izdanju utrke, sakupljeno je više od 10 000 boca, a ja sam sakupila čak 1367 boca što mi je ponovo donijelo nagradu ekologa godine. Za ovogodišnje izdanje utrke, cij je prikupiti 15.000 PET boca i 1.000 ALU limenki i iskreno vjerujem da ćemo i ovaj put nadmašiti planirani broj.

Emina Murtić ima poruku za sve nas: 

"Važno je krenuti od sebe, promijeniti svoj odnos prema prirodi i prema otpadu.  Tim malim individualnim promjenama možemo značajno poboljšati stanje okoliša. U Sarajevu postoji oko 400 lokacija na kojima su raspoređeni kontejneri za selektivno odlaganje otpada. Žuti kontejneri služe za odlaganje plastike i metalne ambalaže. Pored toga, građani mogu odnijeti svoje ambalaže u reciklažno dvorište Smiljevići ili predati u KJKP Rad.

Sve ljubitelje prirode pozivam da nam se pridruže na utrci "Trčim, uživam, recikliram" koja je namijenjena i rekreativcima. Prikupite što više ambalaže za recikliranje i dođite na kružnu stazu Butile na Stupu u subotu 23. aprila. Nadam se da ćemo u budućnosti imati još više ovakvih projekata koji će biti usmjereni ka očuvanju i zaštiti okoliša i koji će na kreativan način podsticati ljude da brinu o istome", zaključuje Emina.

 Emina Murtić - undefined

FOTO: Arhiv:  Emina Murtić na startu utrke 

 

"Titula ekologa godine mi zapravo daje jedan poseban osjećaj satisfakcije. Podsjeća me da sam uspjela na zanimljiv način doprinijeti svojoj planeti. Moj zadani cilj jeste svakako smanjiti zagađenost okoline te sakupiti što veći broj boca da bi taj čin postao jedna paradigma koju bi svi trebali slijediti. Priznajem, lijepo bi bilo ponovo osvojiti nagradu ali veća satisfakcija je zasigurno ostvarivanje prethodno navedenog cilja, spoznaja da sam svojim zalaganjem i radom doprinijela svojoj sredini i motivisala dodatno prijatelje na utrci. U konačnici, mogu reći da mi je drago što iz godine u godinu, zainteresovanost za ovu utrku raste i da građani rade na svojoj ekološkoj svijesti", kaže Emina Murtić, ekološka aktivistkinja i trkačica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije