Društvo novinara BiH se oprostilo od doajena novinarstva Dobrote Lošića

5
Fena
Društvo novinara BiH se oprostilo od doajena novinarstva Dobrote Lošića
FOTO: Arhiv / Dobrota Lošić

Jedan od doajena Društva novinara Bosne i Hercegovine, dugogodišnji novinar i urednik i jedan od osnivača Televizije Sarajevo Dobrota Lošić preminuo je u Sarajevu nakon duže bolesti.

Rođen je 1932. godine u Bosanskom Grahovu gdje je završio osnovnu školu, a učiteljsku i Pedagošku akademiju u Banjoj Luci. Za novinarstvo se opredijelio još u mladosti surađujući u banjalučkom "Glasu" i  Radiju Banja Luka.

Sredinom 1960-ih  bio je među prvim zaposlenim na Televiziji Sarajevo koja je kao republička TV bila dio sadašnjeg emiterskog sistema Jugoslavenske radiotelevizije. Da bi se bolje slikom i tonom pokrila Bosanska krajina, Lošić po zadatku odlazi za dopisnika u Banju Luku gdje je ostao desetak godina.

Vrativši se u Redakciju u Sarajevo kolega Lošić je u Televiziji bio urednik i voditelj TV dnevnika i mnogi stariji gledatelji ga se i danas sjećaju s malih ekrana kao vrhunskog profesionalca. Nakon odlaska u uredništvo vanjske politike jednom sedmično se pojavljivao na ekranu kao urednik i voditelj emisije „Sedam dana u svijetu“. Bio je poznat i cijenjen po tome što je kao urednik educirao mnoge u to vrijeme mlađe kolege, budući da tada nije bilo studija žurnalistike i relativno malo radiostanica i dnevnih printanih medija. Jednom je rekao da je rado pomagao „novopečenim“ kadrovima jer se sjećao da su i njemu, kad je zakoračio u novinarstvo, pomagale starije kolege u Banjoj Luci.

Značajno poglavlje u životu Dobrote Lošića predstavlja njegova intenzivna aktivnost u Društvu novinara Bosne i Hercegovine koje je u to vrijeme bilo izuzetno cijenjeno kao profesionalna organizacija u koju se moglo učlaniti tek nakon zaposlenja u nekom od medija.

"Bio je prvo član komisija, potom i Predsjedništva, da bi 70-ih godina u jednom mandatu bio i predsjednik Društva. Ove godine Društvo novinara slavi 75 godina uspješnog  djelovanja, a kad je obilježavalo 30.godišnjicu predsjednik je bio kolega Lošić. Tada je na akademiji  u tadašnjoj zgradi Skupštine BiH na Bistriku, kojoj su prisustvovali najviši politički rukovodioci BiH pročitao referat u kojem je podsjetio na slavni put novinarskog društva od 1945. do 1975. godine, period u kojem su novinari svojim emisijama na radiju i TV,   tekstovima u novinama, dali veliki doprinos u obnovi i izgradnji Republike BiH kao ravnopravne federalne jedinice u okviru tadašnje socijalističke Jugoslavije", saopćeno je, između ostalog, iz Društva novinara BiH.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije