Dr. Jozo Ivančević: Kako sam četiri puta pobijedio Čovića i HDZ BiH

1
Razgovarao: Faruk Vele
Dr. Jozo Ivančević: Kako sam četiri puta pobijedio Čovića i HDZ BiH
Foto: Ramski-vjesnik.ba / Dr. Jozo Ivančević

Jedini čovjek u Bosni i Hercegovini kojem je uspjelo četiri puta zaredom pobijediti HDZ BiH Dragana Čovića jeste dr. Jozo Ivančević, načelnik Prozora-Rame i član Predsjedništva HDZ 1990. 

Iako je HDZBiH uložio ovaj put mnogo truda i resursa da bi pobijedio u Prozoru-Rami, pa čak i kandidirao aktuelnog ministra pravde Josipa Grubešu za nosioca liste za Općinsko vijeće – do nogu su potučeni. 

Prljava kampanja u kojoj je državni ministar po prozorskim selima prijetio kako će se preko pravosuđa obračunati sa protukandidatom njegovoj stranci – nije uspjela! Na izborima 15. novembra dr. Ivančević je ostvario do sada najuvjerljiviju pobjedu s čak 75 posto glasova.  

Nije samo simbolično važna Ivančevićeva nova pobjeda, ona suštinski mijenja paradigmu političkih odnosa na razmeđu između Bosne i Hercegovine, jer je Ivančević svojim radom u proteklih 12 godina zaslužio povjerenje ne samom prozorskih i ramskih Hrvata, veći i dijela tamošnjih Bošnjaka! 

Po logici politike Dragana Čovića valjda bi i dr. Jozo trebao biti nelegitiman?!

Nije, naprotiv, njegovo zalaganje i sposobnosti podržali su svi građani Prozora-Rame, bez obzira kako se zovu i koje je njihovo etničko porijeklo, i to, uprkos teškoj prošlosti ovog gradića. I to je ono što vraća nadu da ova zemlja, svemu uprkos, može bolje. Narodima i građanima je dosta strahova jednih od drugih.

Radiosarajevo.ba: Gospodine Ivančević, kakvi su utisci nakon ponovne pobjede na lokalnim izborima?

Dr. Ivančević: Moji utisci dijele se s građanima s kojima smo zajedno došli do još jednog mandata, te možemo nastaviti sa započetim projektima i započeti nove.

Zahvaljujem se svim biračima koji su izašli na izbore. Posebnu zahvalu dugujem biračima koji su mi dali povjerenje i za četvrti mandat.

Narod - zna

Radiosarajevo.ba: Da, građani su Vam ponovo dominantno poklonili povjerenje, šta je po Vašem mišljenju presudilo?

Dr. Ivančević: Uvjeren sam da je presudna bila svijest naših sugrađana koliko smo truda uložili kroz prethodno razdoblje. Izgradili smo više od 300 kilometara lokalnih putova, i isto tako oko 300 kilometara vodovoda, što je bilo neophodno za stanovništvo. Brojni su i drugi infrastrukturni projekti koji su završeni, od uređenja ulica u Prozoru, izgradnje sortirnice otpada, uvođenja besplatnog javnog prijevoza za sve građane. Dali smo stipendije svim redovnim studentima druge i viših godina, prijevoz za sve učenike, potpora za novorođenu djecu do 2.000 KM po djetetu...

Mogli bismo toga još puno nabrajati. Sve to znaju naši građani i svakodnevno vide. Stoga i ne čudi ponovno povjerenje.

Posebnu ulogu je odigralo to što nam se pokušalo nametnuti upravljanje iz političkih centara moći kao što su Mostar, Zagreb i Sarajevo, i to kandidatima koji uopće ne žive u općini Prozor-Rama, nego su tu došli po nalogu političke stranke.

Radiosarajevo.ba: Čini mi se da je kampanja bila prilično žestoka, i da se nisu birala sredstva kako bi pobijedio HDZ BiH? Evo, čak je i jedan državni ministar učestvovao u kampanji...

Dr. Ivančević: U svakoj kampanji ima svega i svačega. Državni ministar ne samo da je bio nositelj liste za Općinsko vijeće, nego je obilazio sela i govorio da će on "riješiti načelnika Ivančevića" stalnim prijavama i pritiscima na pravosuđe. Međutim, to mu nije pošlo za rukom.

Mi smo vodili pozitivnu kampanju i stalno smo svojim građanima prezentirali ono što radimo, i što je svakome bilo očito. Mi ne provodimo projekte pred izbore, nego je to stalni proces.

Dr. Jozo Ivančević - undefined

Foto: Arhiv: Dr. Jozo Ivančević

Političke velmože

Radiosarajevo.ba: Osim u Prozoru-Rami, HD ZBiH je izgubio i u Tomislavgradu, da li se obnavlja opozicija unutar hrvatskog političkog spektra i šta bi to moglo donijeti?

Dr. Ivančević: Mi smo u općini Prozor-Rama već 2004. godine započeli suprotstavljanje politici koju provodi HDZ BiH, i jedan od rezultata je formiranje HDZ-a 1990. prije 14 godina, dakle, 2006. godine.

Tada smo napravili veliki uspjeh na županijskoj i višim razinama. Tek 2008. godine na lokalnim izborima smo uspjeli formirati vlast u općini Prozor-Rama, i ta se borba nastavila sve do ovih zadnjih izbora - i stalno smo uspijevali.

Ovi izborni rezultati u općini Prozor-Rama i Tomislavgradu su jasna poruka da se može boriti protiv političkih velmoža kada se iskreno borite za svoje sugrađane. Vjerujemo da će ovo poslužiti kao primjer i drugim sredinama da se konačno oslobode politike koju provodi HDZ BiH.

Po čestitkama koje primam iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, vidim da postoji raspoloženje za još veći otpor aktualnoj politici koja se vodi navodno u ime Hrvata u Bosni i Hercegovini. Mnogi uviđaju da je to politika koja Hrvate vodi u iseljavanje i nestanak sa ovih prostora i zato podržavaju našu politiku u Prozoru – Rami.

U svakom slučaju, Hrvati zaslužuju imati oporbu a ne jednoumlje, i mislim da svjesnost o tome raste svakodnevno.

Taoci HDZ-a BiH

Radiosarajevo.ba: Postoji li mogućnost stvaranja šireg opozicionog bloka unutar hrvatskog političkog kruga?

Dr. Ivančević: HDZ BiH se politički skriva iza HNS-a gdje su uključene skoro sve političke stranke s hrvatskim predznakom. S tim se mora razlučiti, jer je dosta skrivanja iza nacionalnih interesa, a ne voditi brigu o Hrvatima i uništavati gospodarstvo. Najbolji je primjer za to mostarski "Aluminij". Dovoljno je samo prošetati Mostarom, pa će vam sve biti jasno.

Svojatajući nacionalne ciljeve HDZ BiH drži sve druge stranke kao taoce u HNS-u koje se manifestira bez jednakopravnosti u HNS-u. To sasvim dovoljno govori o odnosima i oporbi među Hrvatima. Vjerujem da je sjeme prave iskrene oporbe posijano u Prozoru-Rami i Tomislavgradu.

Privrednicima po 10.000 eura

Radiosarajevo.ba: Kakvi su Vaši planovi u novom mandatu? Šta će biti ključni projekti koje planirate realizirati?

Dr. Ivančević: Završavamo još uvijek aktualne projekte vodovodne i putne infrastrukture. Tu je, također, izgradnja sortirnice otpada, kolektor otpadnih voda i kompostana.  

Već  su raspisani natječaji za izgradnju dječjeg vrtića, gradske tržnice, nastavak uređenja gradskih ulica. Intenzivno ćemo raditi na razvoju turizma. Potpore i poticaje gospodarstvu nastavljamo, poljoprivredi, roditeljima s djecom, mladim obiteljima za izgradnju ili dogradnju stambenog prostora, te učenicima i studentima za odrađivanje pripravničkog staža.

Stalno vodimo razgovore s mogućim ulagačima, te ćemo svima koji otvaraju proizvodne pogodne u našoj općini pomoći i do 10.000 eura.

Radiosarajevo.ba: Vi ste dosta radili i na obnovi povjerenja između Hrvata i Bošnjaka u Prozoru, što su mnogi prepoznali. Da li bi se svi u ovoj zemlji, makar na lokalnom planu, trebali posvetiti obnovi povjerenja i dokidanja imaginarnih strahova jednih od drugih?

Dr. Ivančević: Svaka lokalna zajednica najbolje poznaje svoje probleme. Mi se svi međusobno poznajemo, pa tako i sve probleme. Djelovao sam i djelovat ću kao načelnik svih građana.

Ja svoje hrvatstvo ne moram dokazivati, nego ga živim i poštujem svakog drugog čovjeka kao čovjeka, a ne kojoj naciji ili vjeri pripadam. Rekao sam da sam ponosan što su me birali i Hrvati i Bošnjaci, to mi daje posebnu energiju za iskreno zastupanje interesa svih sugrađana.

Trudimo se da u općini Prozor-Rama ne bude strahova jednih od drugih. Djeca idu u iste škole, u Srednjoj školi Prozor idu i u iste razrede... Ljudi rade jedni s drugima, susreću se, posjećuju, dolaze jedni drugima na radosti i budu potpora u žalosti. Upravo narod svojim međusobnim povjerenjem i poštivanjem pokazuje kako se i mi političari trebamo postaviti, te je na nama da to prepoznamo i iskorištavamo na dobro svih nas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije