Doktorica poslala nekoliko savjeta za one koji imaju COVID, a liječe se kod kuće

5
Radiosarajevo.ba
Doktorica poslala nekoliko savjeta za one koji imaju COVID, a liječe se kod kuće
PrtScr / Dr. Dina Tanović

Očito je da nema više nedodirljivih ovom pandemijom, govori sinoć na početku razgovora za Dnevnik 2 Federalne televizije dr. Dina Tanović, specijalistica pneumofiziolog na tuzlanskoj Klinici za plućne bolesti.

Dr. Tanović napominje da su ovi, novi sojevi koronavirusa SARS-CoV-2, "mnogo, mnogo virulentniji, brže se prenose i izazivaju malu drugačije kliničke slike nego što je dosad bilo".

"Broj zaraženih je mnogo veći nego u ranijim fazama i imamo pacijente s različitim kliničkim slikama. Od srednje teških, teških, pa do izuzetno teških pacijenata, s brojnim teškim komplikacijama, ne samo s COVID pneumonijom.

Virus ne izaziva samo pneumoniju (upalu pluća, op.pr.), COVID je sistemska bolest koja djeluje i na druge organe, tu su brojne komplikacije", objašnjava dr. Tanović.

Na pitanje, zašto je zaraženo sve više mladih, odgovara: "Prije su bili stariji, sad je na redu mlađa populacija, imamo sve više i više mlađih pacijenata. Nemamo pravi odgovor na to pitanje osim da su takve osobine ovog virusa, mnogo je potentniji, zarazniji i epidemiološki mnogo rizičniji."

Dr. Tanović podijelila je i nekoliko savjeta za one koji su oboljeli od COVID-a, a liječe se kod kuće:

"Najvažnije je boriti se sa simptomima.

Ako je povišena temperatura, skidati je. Pratiti ritam disanja, da li ima nedostatak zraka pri naporu...u svakom momentu, ako se osjeti nedostatak zraka i glad za kisikom, da se pravovremeno jave u ustanovu gdje se može procijeniti da li su to pacijenti koji se trebaju hospitalizirati i biti na ozbiljnoj terapiji".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije