Dekan Turčalo: Doprinos profesora Zgodića bh. nauci i društvu ostat će trajno upamćen

1
F. V.
Dekan Turčalo: Doprinos profesora Zgodića bh. nauci i društvu ostat će trajno upamćen
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sead Turčalo

Profesor doktor Esad Zgodić preminuo je u 74. godini u Sarajevu, potvrđeno je za naš portal s Fakulteta političkih nauka.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Sead Turčalo istakao je kako je profesor Zgodić autor koji je u posljednje dvije i pol decenije obilježio bosanskohercegovačku politološku misao, "istražujući, propitujući i opisujući teme koje su vrlo često bile potpuni novum u ovdašnjoj politologiji".

Značajan doprinos

"Bavio se pitanjima kriptopolitike, teritorijalnog nacionalizma, kulture poricanja, političkom zoologijom i geologijom itd. Pored toga, Zgodić je dao nemjerljiv doprinos u istraživanju i prezentiranju historije socijalne i političke misli u Bosni i Hercegovini.

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

Njegov doprinos Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, kao i bosanskohercegovačkoj politološkoj i široj naučnoj i društvenoj javnosti ostat će trajno upamćen", kazao je Turčalo za  portal Radiosarajevo.ba.

Esad Zgodić rođen je 1950. godine u Goraždu. U Doboju je završio osnovnu školu i gimnaziju, a kasnije Filozofski fakultet - Odsjek za filozofiju i sociologiju Univerziteta u Sarajevu. Nakon studija zaposlio se 1974. u Radničkom univerzitetu u Doboju, odnosno u njegovom Centru za društveno-političko obrazovanje. Od sredine 1992. do marta 1995. profesionalni je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH. Bio je volonterski član i predsjednik Gradskog odbora SDP BiH Sarajevo, a potom član Kantonalnog odbora SDP.

U Sarajevu preminuo profesor Esad Zgodić

U Sarajevu preminuo profesor Esad Zgodić

Socijalna i politička misao

Doktorirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu gdje predaje Opću politologiju i Historiju socijalne i političke misli u BiH. Bio je član redakcije i predsjednik savjeta časopisa Lica, te član redakcija časopisa Sveske i Značenja.

Glavni i odgovorni je urednik časopisa Socijaldemokrat i Godišnjaka BZK Preporod.

Esad Zgodić
Foto: SDP BiH: Esad Zgodić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije