Preminuo bh. književnik i dramaturg Nijaz Alispahić

Radiosarajevo.ba
Preminuo bh. književnik i dramaturg Nijaz Alispahić
FOTO: Facebook / Nijaz Alispahić

Preminuo je cijenjeni bh. književnik i dramaturg Nijaz Alispahić u 84. godini života, u Tuzli. Tužnu vijest potvrdila je njegova kćerka, Selma Alispahić, prvakinja Drame Sarajevskog ratnog teatra.

Nijaz Alispahić je rođen 1938. godine, a svoje školovanje završio je studijem jezika i književnosti u Beogradu, dok je postdiplomske studije završio u Sarajevu. Karijeru je započeo kao dramaturg i umjetnički direktor Narodnog pozorišta u Tuzli. Osim teatarskog angažmana, 1973. godine pokrenuo je književnu manifestaciju Kikićevi susreti u Gradačcu.

Alispahić je autor brojnih književnih djela, među kojima se ističu Vatre stišane pjesmom, Karakazan, Sire, došli su ratnici, Sihirbaz, te drame kao što su Zmaj od Bosne, Hasanaginica, Aska i vuk i mnoge druge. Njegova djela prevođena su na više stranih jezika, a njegovo ime nalazi se u Antologiji bošnjačke pripovijetke 20. stoljeća i Antologiji bosanskohercegovačke drame 20. stoljeća.

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Nijaz Alispahić bio je višestruko nagrađivan književnik. Dvostruki je laureat nagrade "Ivo Andrić" za najbolju pripovijetku (1983. i 1989. godina), dobitnik nagrade "Zijo Dizdarević" za najbolju pripovijetku (1977. i 1978.), te je osvojio niz drugih priznanja kao što su nagrada "Život" za najbolju prozu 1977., nagrada "Glasa" za najbolju kratku priču iste godine, te nagrada prištinskog "Jedinstva".

U kazališnom svijetu, Alispahić je bio trostruki laureat nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najboljeg dramaturga i najbolji repertoar u sezoni od 1983. do 1989. Također, dobitnik je nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najbolju dramatizaciju djela Derviš i smrt 1989. godine.

Njegova izuzetna umjetnička ostavština prepoznata je i 2021. godine kada mu je Direkcija Festivala MESS dodijelila priznanje Zlatni lovor vijenac za doprinos umjetnosti teatra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije