Damir Markovina: Autori dokumentaraca moraju uprijeti prst u probleme u društvu

0
Faruk Vele
Damir Markovina: Autori dokumentaraca moraju uprijeti prst u probleme u društvu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Damir Markovina

Svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada sinoć je u Memorijalnom centru Kovači završen Četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) koji je počeo 10. septembra.

Tročlani međunarodni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odlučivao je o najboljem filmu u Takmičarskoj selekciji i AJB DOC Main Award dodijelio hrvatskom autoru Damiru Markovini za film "Čekaj me".

U intervjuu za Radiosarajevo.ba Damir Markovina, sin čuvenog profesora i predratnog poslanika Skupštine RBiH Roka Markovine i brat Dragana Markovine, historičara i političkog aktivista, onako, "na mostarski", veli kako je ovo "baš golemo".

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Sretan sam u Sarajevu

Dobiti u Sarajevu prvu nagradu za film "Čekaj me" i uopće prvu nagradu kao filmski autor, za njega znači mnogo

"Užasno sam sretan. Zbilja je ogromno zadovoljstvo primiti ovu nagradu upravo na ovom festivalu koji je posvećen isključivo dokumentarnom filmu, a koji je moja profesionalni odabir i okupacija. Zadovoljstvo je time veće jer je film nagrađen u selekciji, konkurenciji zbilja fenomenalnih filmova. Pogledao sam u zadnja tri dana zbilja fantastična ostvarenja. Dobiti nagradu u takvoj konkurenciji znači i najviše. Međutim, možda i najveće zadovoljstvo, budući je moj film o ženama kojima dugujem svoj život, mojoj obitelji, mojoj majci i baki, jeste primiti ovu nagradu u gradu u koji je moja baka, u potrazi za boljim životom, došla 1946. godine, i tu rodila moju majku. Jer, taj nekakav zadnji čin koji se vidi u mom filmu je započeo upravo ovdje", kaže Markovina za Radiosarajevo.ba.

Govorili smo, naravno, i o njegovom pobjedničkom filmu. Smatra da je bitno govoriti o svijetu oko sebe i kroz prizmu svoje porodice.

"Mislim da je moj glavni zadatak kao osobe koja promišlja društvo u kojem živi, pokušava uprijeti prstom u njegove probleme, da svjedočim i pričam o tome kako je to biti živ danas, točno tu, na ovo mjestu, točno u ovom društvu. Ovo je jedna priča koju sam ja nastojao otkopati ispod naslaga emotivnih odnosa unutar vlastite obitelji. Za početak smatram da se moram baviti svojom obitelji i sobom da bi se mogao baviti ostatkom svijeta", kaže nam Markovina, te dodaje:

"Mislim da to dugujem publici koja dolazi gledati moje filmove, ali i samom sebi. Moj pokušaj da snimim ovaj film jeste moj pokušaj da shvatim tko sam ja, odakle dolazim, odakle dolaze ljudi koji su me stvoriti, tko su oni... Najvažnija je stvar probati realno sagledati svijet u kojem živiš. Uprijeti prstom u ono što smatraš da u njemu ne valja i što je posebno zanimljivo, čudno, bizarno..., postaviti pitanje - što je ovo?".

Zašto je važan AJB DOC

Zbog svega Markovina smatra da pojava AJB DOC festivala za filmske autore izuzetno važna.

"Mislim da je protekla godina sa lookdownom, sa nedostatkom ne samo festivala već i kontakata sa osobama iz drugih gradova koji su braća po profesiji, zanatu i umjetnosti, pokazala što nedostatak festivala može napraviti našoj profesionalnoj zajednici. Užasno je važno da AJB DOC, kao festival koji je posvećen isključivo dokumentarnom filmu, postoji. Mislim da je popunio jedno strašno važno mjesto koje je nedostajalo na regionalnoj mapi festivala koji su posvećeni isključivo dokumentarnom filmu", smatra ovaj autor.

Dodaje kako je networking koji postoji između dokumentarnih regionalnih festivala, također, nešto što rediteljima koji se profesionalno bave dokumentarnim filmom znači strašno puno.

"To je neki prostor. Veslim se užasno i narednoj godini i projektu AJD Industry Days @ AJB DOC. To je ono što je isto strahovito važno. Pričati svoje ideje, čuti komentare na njih, čuti kritike, čuti pohvale, probati naći investitore za projekte za koje potencijalno potrebno skupiti nešto više novaca, imati mjesto na kojem se to može napraviti, a što sve jedna ekipa AJB DOC omogućava, svima je strašno značajno", zaključio je Markovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije