Dunja Aksentijević, Tuzlanka u međunarodnom istraživanju ljudskog srca

Radiosarajevo.ba
Dunja Aksentijević, Tuzlanka u međunarodnom istraživanju ljudskog srca
BBC.com / Bh. doktorica

Kada je Dunja Aksentijević krenula iz tuzlanske gimnazije kao stipendista u Veliku Britaniju da završi treći razred, željela je pronaći put koji bi je odveo nauci. Danas je predavačica i istraživačica Univerziteta "Queen Mary" u Londonu.

Kaže da je nauka pozitivan primjer čovječanstva nasuprot destrukciji u kojoj je odrastala.

"Verovatno zbog dešavanja kroz koja sam odrasla devedesetih u Bosni, ja sam bežala od svega što ima veze sa politikom i nauka mi je bila ideja vodilja", kaže Aksentijević.

Nakon studija medicine i doktorskih studija na Univerzitetu Hull u Velikoj Britaniji, počela je sa istraživanjima kardiovaskularnog sistema na Univerzitetu Oxford.

U jeku pandemije koronavirusa i 20 godina kasnije, rezultati njenih istraživanja donose nova znanja koja mogu da pomognu u liječenju dijabetesa i kardiovaskularnog sistema.

Godine rada

Šest mjeseci nakon što je počela pandemija, istraživanja su pokazala da su ljudi narušenog zdravlja, sa hroničnim bolestima poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, podložniji posljedicama koronavirusa.

"Godinama sam radila na Univerzitetu Oxford na modelima srčane insuficijencije i prestanka rada srca", kaže Aksentijević.

Na različite načine je, u saradnji sa kolegama, pokušavala da razumije šta je to što vodi ka narušavanju balansa energije u srcu, na koji način se rano može dijagnostikivati i kako se može liječiti.

"Srce kao pumpa mora imati napon da bi funkcionisalo - taj napon se razvija koncentracijom natrijuma, kalcijuma, kalijuma", objašnjava.

Istraživanje o kardiovaskularnom metabolizmu koje je objavila krajem avgusta 2020, napravilo je korak naprijed ka razumjevanju bolesti srca.

"Pokazali smo da promena u koncentraciji natrijuma akutno i hronično menja kardiometablizam", kaže Aksentijević.

Istraživanje je objavila u saradnji sa kolegama sa britanskih i američkih univerziteta.

"Bez međunarodne saradnje, retko kada naučnik u jednoj grupi nađe svu kompetentnost koja je potrebna da bi istraživanje imalo značaj za čovečanstvo", kaže.

Ko je Dunja Aksentijević?

Bavi se naučnim istraživanjima u oblasti kardiovaskularne fiziologije i metabolizma - istraživačica je Instituta William Harvey i članica britanske Fondacije za istraživanje srca u oblasti inflamacije.

Vanredna je profesorica kardiovaskularne fizilogoje i metabolizma na Univerzitetu Queen Mary u Londonu.

Doktorske studije medicine na polju kardiovaskularnog metabolizma završila na Univerzitetu Hull u Velikoj Britaniji.

Doktorska istraživanja završila je na Univerzitetu Oxford, prenosi BBC.com.

Predavala je biohemiju i fiziologiju na Univerzitetu Oxford  i na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije