Doktorica iz Sarajeva pitala Hrvatsku: Zašto karantin za zemlju koja testira više?

Radiosarajevo.ba
Doktorica iz Sarajeva pitala Hrvatsku: Zašto karantin za zemlju koja testira više?
Foto: EPA-EFE / Hrvatska granica

Profesorica na Katedri za fiziologiju čovjeka na Medicinskom fakultetu u Sarajevu dr. Almira Hadžović Džuvo upitala je vlasti u Hrvatskoj "zašto karantin za zemlju koja testira više?".

Postoji nekoliko činjenica koje su morale biti prezentirane i uzete u obzir (umjesto senzacionalističkih medijskih naslova) prilikom procjene epidemiološke situacije u našoj zemlji, a prije uvođenja obaveznog karantina nakon ulaska u Hrvatsku, smatra ona.

"Jedan od najvažnijih razloga manjeg broja evidentiranih novozaraženih u Republici Hrvatskoj je preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojem se testiraju samo rizični kontakti koji imaju simptome bolesti, dok se asimptomatski rizični kontakti ne testiraju", napisala je ona na Facebooku, pa dodala:

".......U bliskih kontakata osobe s potvrđenom COVID-19 koji nemaju nikakve znakove bolesti rutinski se ne provodi testiranje na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimptomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na SARS-CoV-2 provodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19 tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriteriji bolesti..." (izvor podataka: https://www.hzjz.hr/)

Potom je istaknula kako noviji podaci ukazuju na značajan porast asimptomatskih slučajeva, te se po nekim studijama njihov broj kreće i do 45% od ukupnog broja novozaraženih:

"U Bosni i Hercegovini se testiraju svi rizični kontakti (i asimptomatski) zbog čega je sasvim očekivano da broj novozaraženih bude veći. Međutim, svi pozitivni na koronavirus (novozaraženi) nisu bolesni. Broj novozaraženih održava se na nivou koji je prikazan na donjem grafikonu za Federaciju BiH (napravila lično na osnovu podataka FZJZ BiH) i ovo je upravo jedini način na koji sa ovim virusom možemo živjeti, bez značajne ekonomske štete.

Bazična je činjenica, koja se ponavlja od samog početka pandemije, da epidemiološko stanje određuje broj teško oboljelih, a podaci na dan 24. juni 2020 su sljedeći: Bosna i Hercegovina 4, Srbija 21, Sjeverna Makedonija 55. Zaključci se nameću sami po sebi", napisala je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije