Ambasador Nicola Minasi: Dopada mi se Džeko, ali i prijateljstvo BiH i Italije

Radiosarajevo.ba
Ambasador Nicola Minasi: Dopada mi se Džeko, ali i prijateljstvo BiH i Italije
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi

Nakon što je italijanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi, zajedno sa lokalnim partnerima, najavio Sedmicu italijanske kuhinje, gdje je pokazao svoje vrhunske kuharske sposobnosti te otvorio izložbu „Italija. (Ne)vidljive priče“, došao je i dan velikog sportskog događaja – nogometne utakmice koja se večeras u Zenici igra između Bosne i Hercegovine i Italije.

Sedmica italijanske kuhinje: Uz kvalitetu namirnica, bitni su detalji i ambijent

Italijanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi zajedno s lokalnim partnerima najavio je Sedmicu italijanske kuhinje, koja će biti obilježena u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini događajima o temi italijanske gastronomije i delicija italijanske kuhinje. Ambasador Minasi kaže da su za taj događaj planirani raznovrsni sadržaji u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru, Zenici i Trebinju.

Uoči ovog velikog nogometnog spektakla na Bilinom polju, jedan od omiljenih ambasadora u našoj zemlji, Nicola Minasi, u razgovoru za Radiosarajevo.ba govorio je o duelu Zmajeva i Azzurra, Edinu Džeku i Miralemu Pjaniću, ali i o jednoj od najboljih europskih reprezentacija u Europi u ovom trenutku – Italiji.

Razgovarao: Almir Sokolović

Radiosarajevo.ba: Gospodine ambasadore možete li nam kazati kakav nogomet igra reprezentacija BiH?

Minasi: Priznajem da nisam veliki stručnjak za fudbal! Međutim, sviđa mi se energija koju primjećujem u Zmajevima, kao i ogromnu želju. Oni su ekipa koje se treba plašiti, ekipa s velikim tehničkim sposobnostima i duhom za timski rad. Zasigurno je, za selektora Prosinečkog, to složan posao, sastaviti sve ove igrače.

Radiosarajevo.ba: Šta očekujete od duela koji se u petak igra na Bilinom polju?

Minasi: Siguran sam da će to biti velika utakmica, ali za mene, pobjednik će biti prijateljstvo između Italije i Bosne i Hercegovine. Lično, bit ću zadovoljan svakim rezultatom, ali bit će to težak susret. U prvoj utakmici u Sarajevu, između BiH i Italije, 1996, vaša reprezentacija je pobijedila 2-1. Uz to, imate velike igrače, ništa vam ne nedostaje za pobjedu!

Radiosarajevo.ba: Da li ste imali priiliku pratiti BiH u ovim kvalifikacijama i kakav je Vaš komentar na utakmicu između italije i BiH, koja je odigrana u Torinu?

Minasi: Kao što sam rekao, mnogo mi se dopalo kako je igrala BiH u Torinu, posebno u prvom poluvremenu, u kome su Zmajevi uistinu igrali na dosta visokom nivou. Ekipa je dosta karakterna, pravi izazov je usaglasiti sve snage koje pokazuje.

Otvorena izložba "Italija. (Ne)vidljive priče" u Umjetničkoj galeriji BiH

Izložba je zamišljena kao multi-senzorno putovanje u srce i dušu Italije, te prikazuje bogatstvo nematerijalnog nasljeđa Italije i samu srž italijanstva.

Radiosarajevo.ba: Italija je sa selektorom Robertom Mancinijem sjajna. U ovom trenutku su Azzurri jedna od najboiljih selekcija u Europi, ali i svijetu?

Minasi:  Sviđa mi se što Roberto Mancini nanovo eksperimentira s ekipom i što uspijeva motivirati ju, uz nove podstreke, što nije jednostavna stvar niti nešto što se podrazumijeva, nakon velikog razočaranja zbog izostalog plasmana na Svjetsko prvenstvo 2018. I među Azzurrima je uvijek važno pronaći ravnotežu između osobnosti igrača i ukupne igre: to je pravi ključ uspjeha i danas, velike ekipe, jesu one koje najbolje uspijevaju upravljati različitostima unutra njih samih.

Radiosarajevo.ba: Ko vam se najviše od igrača dopada u selekcijama Italije i BiH?

Minasi: Ja volim Romu, stoga sviđa mi se neobično puno Edin Džeko. Mimo mojih sentimenata, vrlo sam sretan zbog uspjeha drugih bh. igrača u Italiji, Miralema Pjanića i Radeta Krunića kojeg je nedavno kupio Milan. Recimo da ih smatram Italijanima!

Radiosarajevo.ba: Italija je izborila plasman na Euro, možemo li se nadati da će to u baražu učiniti i BiH?

Minasi: To je ono čemu se ja nadam, jer ako BiH posegne za svim onim što ima, to će biti velika utakmica! Italija se već kvalificirala , dok večeras BiH igra svoju posljednju šansu. Na svu sreću, u najgorem slučaju, vaša ekipa će imati dodatnu priliku za to, iduće godine, u baražu među selekcijama UEFA-ine Lige nacija, i nadam se da će na ovaj ili onaj način, naše ekipe ići zajedno do završnice Europskog šampionata 2020.

BiH dočekuje Italiju: Zmajevi, igrajte za obraz i treći šešir u žrijebu za SP

Moram pogledati utakmicu, ali na Bilino polje ne idem zbog naših Zmajeva, već idem gledati Italiju. To nam na putu do redakcije priča jedan veliki zaljubljenik u nogomet Evo gdje se griješilo da smo odigrali najgore kvalifikacije u zadnjih 15 godina:

Radiosarajevo.ba: Prognoza rezultata za večerašnji meč i ko će biti strijelci?

Minasi: Ubijeđen sam da će pobijediti prijateljstvo. Između ostalog, naša ambasada podržava jedan projekat fudbalske škole širom BiH, okupljajući djecu iz svih zajednica. Nosi naziv "Football No Limits/Fudbal bez granica" i sprovodi ga italijanska NVO IPSIA-ACLI, uz pokroviteljstvo Fudbalskog saveza Italije. Mnogi, od ove djece, bit će u Zenici večeras, kao i odgovorna lica projekta, iz Italije i iz BiH. Istinski pobjednici bit će oni i svi oni koji vole sport i saradnju između Italije i Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije