Zemaljski muzej slavi 133. rođendan: Slobodan ulaz, kupovina i izložba

0
Radiosarajevo.ba
Zemaljski muzej slavi 133. rođendan: Slobodan ulaz, kupovina i izložba
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Zemaljski muzej: Baštini tradiciju još od 19 stoljeća

1. februara 2021. godine navršava se 133 godine od postojanja i djelovanja Zemaljskog Muzeja Bosne i Hercegovine.

"Godinama unazad svjedoci smo neprekidne borbe za rad i opstanak Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.
U susret 133. rođendanu najstarije naučne i kulturne institucije Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine nalazi se pred jednim od najvećih izazova; obilježavanje rođendana u jeku pandemija koja je zahvatila našu zemlju i svijet.

Podsjećamo da je obilježavanje 1. februara, dana kada je osnovan Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, tradicionalna manifestacija tokom koje se organizuje veliki broj kulturnog i zabavnog saržaja za sve uzraste", navodi se u saopćenju muzeja.

Ove godine, pridržavajući se svih epidemioloških mjera u Zemaljskom muzeju, Bosne i Hercegovine bit će upriličen sljedeći sadržaj:

12:00-13:00 sati slobodan ulaz u sobu Sarajevske hagade.

14:00 sati svečano otvorenje izložbe “Tragom divljih orhideja“ na Odjeljenju za prirodne nauke, autorica zložbe Ermana Lagumdžija.

Izložbe u muzeju - undefined

Foto: Zemaljski muzej BiH: Izložbe u muzeju

Izložba će posjetiocima pružiti priliku da se upoznaju sa malim draguljima bosanskohercegovačke flore koje su dio krajolika za sve one koji su dovoljno pažljivi da ih prepoznaju.

19:00 sati svečano otvorenje izložbe "Predah" na Odjeljenju za etnologiju, autori izložbe: Samir Avdić, Lebiba Džeko, Nirha Efendić, Ernis Šljivo, Lejla Bečar.

Izložbe u muzeju - undefined

Foto: Zemaljski muzej BiH: Izložbe u muzeju

Izložbu čine eksponati iz etnologije i arheologije koji svjedoče o višestoljetnoj tradiciji i običaju ispijanja kahve i uživanja u duhanu u Bosni i Hercegovini.

Pored navednog sadržaja posjetioci će imati priliku za kupovinu publikacija i suvenira u izdavaštvu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine po promotivnim cijenama od 20 posto popusta i za besplatnu posjetu sobe Sarajevske hagade u navedenim terminima.

Zbog obaveze sprovođenja epidemioloških mjera ulaz u svaki objekat Muzeja bit će kontrolisan i ograničavan na maksimalno 30 osoba.

"Molimo sve posjetioce da se tokom boravka u Muzeju prdržavaju svih propisanih mjera. Dobro došli na 133 rođendan Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine", poručili su iz muzeja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije