Živa zbirka vodozemaca: Botanički vrt Zemaljskog muzeja bogatiji za nove stanovnike

J. Ć.
Živa zbirka vodozemaca: Botanički vrt Zemaljskog muzeja bogatiji za nove stanovnike
Foto: Zemaljski muzej BiH / Živa zbirka vodozemaca

Komadić istinskog raja, nedirnutog i neokrnjenog negativnim aspektima savremene civilizacije, krije u njedrima Zemaljski muzej BiH - zelenu oazu Botaničkog vrta.

Kako saznajemo, posjetitelji će se u ovoj oazi tokom ljetnih mjeseci imati priliku upoznati sa Živom zbirkom vodozemaca.

"Od ostalih vodozemaca, repati vodozemci se razlikuju po prisustvu repa i dva para nogu približno jednake veličine. U BiH živi devet vrsta, a u narednih 10 dana u botaničkom vrtu možete vidjeti i upoznati se sa četiri različite vrste: dunavski vodenjak, mali i planinski vodenjak", pojasnili su iz ove najstarije kulturne i naučne ustanove.

Pored toga u Botaničkom vrtu prisutne su kopnene i barske kornjače s kojima odbnedavno u fontani živi i 11 zlatnih ribica.

Sadržaj, kako kažu, Žive zbirke mijenjat će se svakih 10 dana što je uvijek razlog više da posjetite Zemaljski muzej BiH.

"Mi zaista često pokušavamo obogatiti sadržaj kako bi posjetitelji mogli vidjeti nešto novo, što smo i uspjeli u posljednje vrijeme. Obnovili smo i neke dijelove prostora Odjeljenja za prirodne nauke, a osposobili smo i jedna dio koji će primiti nove stanovnike. Riječ je o raznim vrstama gmizavaca i insekata, koji će biti dostupni javnosti. To je jedan proces koji se polako odvija i zahtijeva osiguranje uvjeta - nabavku i brigu o tim životinja. Na tome kontinuirano radimo", rekao je za portal Radiosarajevo.ba direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić.

U narednom periodu se nadaju da će imati dosta sadržaja koji će posebno biti interesantni mlađoj publici u smislu pomenute Žive zbirke.

"S obzirom na to da se Muzej svakako bavi zaštitom i ukazuje na važnost biodiverziteta to nam je u programu svakako. Vjerujemo da ćemo u narednim mjesecima izbacivati novije sadržaje", kazao nam je Sijarić.

Živa zbirka vodozemaca - undefined
Foto: Zemaljski muzej BiH: Živa zbirka vodozemaca

Tokom razgovora upitali smo direktora Muzeja i za ugovor koji je nedavno potpisao s ministom Kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenanom Alikadićem kojim je obezbijeđeno 300.000 KM za rad ove institucije na državnom nivou. 

"Dobili smo isti iznos kao i prošle godine. Ministar je odlučio i pokušava da premosti nedostatak pomoći od strane FBiH, jer su to jedini izvori finansiranja ne računajući naše prihode", napomenuo je Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH za portal Radiosarajevo.ba.

Kako saznajemo, iznos će biti u potpunosti isplaćen, a ne u ratama, što će omogućiti barem isplatu dijela neisplaćenih plata za zaposlenike muzeja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije