Lijepe vijesti / Osigurano 300.000 KM za rad Zemaljskog muzeja BiH

02. 06. 2020. u 14:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 798

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić danas je potpisao ugovor sa direktorom Zemaljskog muzeja BiH Mirsadom Sijarićem kojim je obezbijeđeno 300.000 KM za rad ove institucije na državnom nivou.

Iznos će biti u potpunosti isplaćen, a ne u ratama, što će omogućiti barem isplatu dijela neisplaćenih plata za uposlenike Zemaljskog muzeja BiH.

Sa potpisivanja ugovora  - undefined

Foto: Kanton Sarajevo: Sa potpisivanja ugovora

Ministar Alikadić ovom prilikom izjavio je da su zaposlenici u prethodnom periodu vrlo vrijedno i predano radili, unatoč činjenici da su bačeni u nemilost same države koja nije adekvatno reagovala, niti je pokazala veliku volju da se riješi dugogodišnji problem finansiranja ove institucije.

"Ugovor potpisan danas omogućava samo jedno trenutno i promptno djelovanje od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.U narednom periodu ćemo se posvetiti tome da uložimo maksimalne napore da u potpunosti riješimo finansiranje Zemaljskog muzeja BiH. Svi se pozivaju na to da je ovakav muzej identitet jedne države. Međutim, sudeći po akcijama i reakcijama, ono što je država do sada uradila nije dokazalo da je ta priča u skladu sa praksom koju smo imali priliku vidjeti”, kazao je ministar, saopćeno je iz Služba za protokol i press Kantona Sarajevo. 

NEMA KOMENTARA