Završena turneja Identitluka: Predstava koja upozorava, razbija predrasude i nasmijava

0
Radiosarajevo.ba
Završena turneja Identitluka: Predstava koja upozorava, razbija predrasude i nasmijava
Saopćenje / Predstava Identitluk

''Mostotvorni'' teatarski projekt, kako je dramaturg Dragan Komadina jednom prilikom opisao ''Identitluk'', komad je koji otvoreno upozorava na opasnost od zamjene pojma identitet pojmom pripadnosti, kao opasne prakse koja najčešće dovodi do ratova, totalitarnih ideologija i terorizma.

Slijedeći Amina Maaloufa i njegovu zbirku eseja „U ime identiteta“ ovaj autorski projekat podsjeća kako je identitet dinamičan i kako nije zadat jednom zauvijek već se izgrađuje i preobražava tokom cijelog života.

Glumica Narodnog pozorišta Mostar, Amela Kreso, o predstavi kaže: “Ovaj projekat ću pamtiti kao jedan od ljepših poslova koje sam do sada radila. Obišli smo mjesta u koja smo donijeli ideju i značaj zajedništva, ruku pomirenja, podršku i poštovanje. Nakon svake predstave publika je u našim likovima prepoznavala ljude iz vlastitog okruženja, prepoznavali su sebe. U svim gradovima je bilo i suza i smijeha jer su ljudi prepoznavali stvarnost u kojoj živimo. Ostalo je još mnogo toga da ispričamo i sigurna sam da će Identitluk imati dug teatarski život”.

Predstava Identitluk - undefined

Saopćenje : Predstava Identitluk

U okviru turneje koja je započela 2020. godine, a zbog pojave pandemije završila godinu dana kasnije, Identitluk je gostovao u 18 bh. gradova i u svakom od njih oduševio publiku, ali i stručni žiri tamo gdje su izvođenja imala takmičarski karakter.

Predstava je u istom periodu osvojila čak petnaest nagrada i priznanja u različitim kategorijama što je dodatno potvrdilo da će ovaj komad još dugo živjeti i biti izvođen.

Prema riječima autora, projekat je u svom nastanku podrazumijevao veoma zahtjevan, ali uzbudljiv istraživački proces za glumce koji su kroz improvizaciju stvarali dijaloge, monologe i dramske situacije. Kompletan ansambl se hrabro uhvatio u koštac sa matricama i stereotipima kolektivnih identiteta koji im, kao i ostatku društva, jednako kroje kapu i neveselu budućnost u današnjoj Bosni i Hercegovini.

Predstava Identitluk - undefined

Saopćenje : Predstava Identitluk

„Tražeći svoje mjesto u okviru predstave Identitluk, našao sam ljude, teatarski prostor i slobodu da kreiram“, kazao je Dražen Pavlović (Hrvatsko narodno kazalište).

„Kroz prizmu Maloufovog značenja, gradili smo situacije, likove i atmosferu koja objedinjuje naše balkanske mentalitete u svoj njihovoj apsurdnosti i nedorečenosti. Napravili smo predstavu koja komunicira sa publikom na jednom ljudskom nivou, ali i koja se hrabro igra sa tenzijom koja je nedvojbeno prisutna u BiH“ naglašava Pavlović.

Ova društveno odgovorna predstava nastala je u koprodukciji triju mostarskih pozorišta (Hrvatsko narodno kazalište, Narodno pozorište i Studio za izvedbene umjetnosti), u režiji Tanje Miletić Oručević, a pod pokroviteljstvom BHRI-a.

Nakon ljetne pauze, Identitluk će nastaviti sa izvođenjima i gostovanjima koja će naknadno biti objavljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije