Viva škola filma: Autorskim ostvaranjem 'Đe je to?' mladi rekli ne podjelama

Radiosarajevo.ba
Viva škola filma: Autorskim ostvaranjem 'Đe je to?' mladi rekli ne podjelama
Foto: Viva festival / Održana Viva škola filma u Bosanskom Petrovcu

Uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, VIVA karavan boravio je u Bosanskom Petrovcu, malom gradu na zapadu Bosne i Hercegovine. Domaćin Viva školi filma bila je 'JU Centar za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac'.

Uz pomoć mentora, dvadeset polaznika su u tri dana besplatne radionice snimili kratki igrano-dokumentarni film Đe je to? U filmu je korištena i autorska muzika.

Film govori o djevojčici koja se iz jedne velike uređene evropske zemlje, u kojoj je rođena, preselila u rodni kraj svojih roditelja, Bosanski Petrovac. Na originalan način mladi su predstavili znamenitosti koje krase ovaj gradić, a datiraju još iz rimskog doba, nacionalne spomenike kao što su srednjevjekovni ostaci crkve (Panađur) i nekropole sa stećcima u selu Kolunić, spomen vlak na Oštrelju, stari srednjevjekovni grad Bjelaj te Muzej Jovana Bijelića.

Održana Viva škola filma u Bosanskom Petrovcu - undefined

Foto: Viva festival: Održana Viva škola filma u Bosanskom Petrovcu

Mlade filmadžije poslale su jasnu poruku da je Bosanski Petrovac gradić koji ima bogatu historiju i kulturu, prirodna bogatsva i da zaslužuje pažnju kako domaćih tako i stranih posjetitelja.

Najvažnija poruka koju su mladi iz Bosanskog Petrovca poslali je ta, da njima ništa nije teško, da je grad previše mali da bi se međusobno dijelili, da su svi braća i sestre.

Film Đe je to? iz Bosanskog Petrovca će od 18.-22. septembra 2019. godine na VIVA filmskom festivalu u Sarajevu, biti u konkurenciji u kategoriji Omladinski film zajedno sa ostalim filmovima koji su nastali u sklopu VIVA  kole filma. Pet najboljih će biti nagrađni video opremom Canon koju obezbjeđuje kompanija AVTERA - partner projekta, kao i kompanija Meklaine.

Održana Viva škola filma u Bosanskom Petrovcu - undefined

Foto: Viva festival: Održana Viva škola filma u Bosanskom Petrovcu

VIVA škola filma su besplatne, trodnevne filmske, teorijske i praktične radionice za mlade od 13 do 25 godina. Kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju autorski dokumentarni film na temu okoline u kojoj žive, problemima s kojima se susreću, događajima. Slobodni su da realizuju svoju maštu.

Već od 15. do 17. aprila Viva karavan je u Prijedoru. Domaćin radionice je Kino
'Kozara', uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Herceogvini.

Spremite se! Akcija!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije