U Art kinu Kriterion otvoren 4. Međunarodni Viva film festival

Radiosarajevo.ba
U Art kinu Kriterion otvoren 4. Međunarodni Viva film festival
Foto: Viva film / 4. Međunarodni Viva film festival
Sinoć je u Art kinu Kriterion otvoren 4. Međunarodni Viva film festival, festival ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog filma, koji će trajati do 16. septembra.

Moto i ovogodišnjeg festivala je: "Jedan festival - svi gradovi"

Ove godine kao i prethodnih godina, osim centralne manifestacije u Sarajevu, projekcije će biti upriličene još u 11 bh. gradova: Vitezu, Orašju, Ljubuškom, Bihaću, Prijedoru, Goraždu, Mostaru, Vitezu, Varešu, Kaknju, Puračiću i Kreševu.

Na festival je ove godine prijavljen rekordan broj filmova, a od njih 1.550 iz 110 zemalja svijeta, u zvaničnu selekciju je ušlo 119 filmova; po 33 filma iz kategorija ekologija, religija i turizam, te 20 omladinskih filmova, koje su tokom prethodne godine napravili mladi filmejkeri iz Bosne i Hercegovine, na radionicama Viva škole filma Od ideje do realizacije dokumentarnog filma.

4. VIVA Film Festival: Publika će uživati u raznovrsnim filmovima u tri kategorije

Prilikom ceremonije otvaranja, Valenit Inzko, Visoki predstavnik u BiH i Počasni predsjednik Savjeta Festivala, napravio je osvrt na Viva film festival, tokom četiri godine postojanja. Naglasio je da ga posebno raduje međusaradnja mladih u našoj državi, kroz festivalske aktivnosti.

Četvrti Viva film festival u punoj Sali Art Kina Kriterion otvorio je Mustafa Mustafić i film Saraj'vo, a prije toga je uslijedilo je obraćanje Art direktora festivala Ratka Orozovića, te rezime prošlogidišnjeg festivala.

U pozdravnom govoru, Orozović je naglasio da je Festival, prevedemo li ga u životni vijek djeteta stasao i prohodao, te da će biti sve čvršći i veći.

Tokom jučerašnjeg dana, u Art kinu Kriterion, te u 11 festivalskih centara trajale su projekcije filmova iz kategorije ekološki film. Danas su na rasporedu projekcije filmova iz kategorije turistički film.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Na press konferenciji, medijima se obratio gospodin Martin Tais, stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene, član žirija u kategoriji ekološki film i istakao koliko je važno kroz kulturu i umjetnost osvještavati važna pitanja poput ekologije.

Fra Joso Oršolić, ravnatelj humanitarno-kariativne organizacije „Kruh Svetog Ante“ i dugogodišnji član žirija u kategoriji religijski film govorio je o značaju religije za razumijevanje drugih i pomirenje.

Predsjednik i osnivač Fondacije za razvoj i obnovu Regije Vareš i član žirija u kategoriji turistički film, Mladen Rudež, govorio je o promociji turizma kroz medij filma i značaju turizma za našu zemlju, koja postaje respeklabilna turistička destinacija.

Sve dodatne informacija možete dobiti na web stranici Festivala www.vivaba.com i na https://www.facebook.com/vivafilmfest/.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije