Veledar: Potrebno je povećati svijest o važnosti antičke kulture na području BiH

1
Radiosarajevo.ba
Veledar: Potrebno je povećati svijest o važnosti antičke kulture na području BiH
Fena / Amela Veledar, Emir Zlatar i Salmedin Mesihović

Udruženje Bathinvs i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) organizirali su tribinu „Prostor Bosne pod rimskom vlašću“ na kojoj je predavanje održala mr.sc Amela Veledar.

"Cilj predavanja je povećati svijest o važnosti antičke kulture na području Bosne i Hercegovine, posebno antičkih kultova koji su ovdje praktikovani prije 2.000 godina i otvoriti veću angažovanost po pitanju rasvjetljavanja određenih stvari koje nisu dovoljno istražene u prošlosti", rekla je Feni Veledar.

Konstatovala je da su kultovi bili veoma prisutni i da su nastajali pod raznim utjecajima koji iz današnje perspektive ne mogu tek tako jasno da se rasvijetle.

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

Moderator tribine bio je sekretar VKBI Emir Zlatar koji je istakao da je nastojanje da se u bh. javnosti predstavi period koji nije dobro istražen u BiH o položaju Bosne pod rimskom vlašću.

"Želimo pozvati nadležne organe vlasti da više ulože u naučno-istraživačke radove, a univerzitete i fakultete, koje imaju katedre za historiju, da ulažu u postdiplomske studije za one studente koji žele da izučavaju navedeni period kako bi BiH imala novih saznanja", poručio je Zlatar na današnjoj tribini.

Također, na skupu je govorio i prof.dr. Salmedin Mesihović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije