Amra Kapidžić i Vedrana Božinović: O predstavi 'Uhvati zeca', glumi i prijateljstvu

2
D.S.
Amra Kapidžić i Vedrana Božinović: O predstavi 'Uhvati zeca', glumi i prijateljstvu
Foto: Velija Hasanbegović, NPS / Amra Kapidžić i Vedrana Božinović

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u nedjelju, 13. oktobra sa početkom u 19:30 sati, u sklopu 64. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, bit će praizvedena dramska predstava Uhvati zeca autorice Lane Bastašić, u režiji Lajle Kaikčije.

Glavni likovi ove predstave su Lejla i Sara koje su utjelovile glumice Amra Kapidžić i Vedrana Božinović.

O predstavi Uhvati zeca, ali i o tome jesu li prava prijateljstva na glumačkoj sceni moguća, govorile su za portal Radiosarajevo.ba.

Loše vijesti za selektora: Zmajevi protiv Mađarske igraju bez dva važna igrača

Loše vijesti za selektora: Zmajevi protiv Mađarske igraju bez dva važna igrača

Radiosarajevo.ba: Šta se krije iza naslova predstave Uhvati zeca?

Amra Kapidžić: Uhvati zeca je priča o prijateljstvu, uspomenama, sjećanjima, prvoj ljubavi, izgubljenoj ljubavi, identitetu, sreći, gubitku, mladosti, naivnosti, nevinosti, prošlosti, sadašnjosti. I o zecu, neuhvatljivom.

Praizvedba dramske predstave „Uhvati zeca“ 13. oktobra na sceni Narodnog pozorišta

Praizvedba dramske predstave „Uhvati zeca“ 13. oktobra na sceni Narodnog pozorišta

Vedrana Božinović: Predstava i roman nisu isto. Mi nismo tu da vam prepričamo roman, tako da ga ne morate čitati. Obavezno ga pročitajte ako već niste. Mi smo tu da vam damo ono što je naše čitanje jednog fantastičnog književnog djela. To je priča o odrastanju, prijateljstvu, gubitku….

Sve to i još mnogo više ispričano kroz dvije žene koje odrastaju tokom devedesetih godina na ovim prostorima i nose sa sobom cijelog života odjek tih odvratnih devedesetih. Ali u isto vrijeme i ljubav i ljepotu one druge.

Amra Kapidžić i Vedrana Božinović
Foto: Velija Hasanbegović, NPS : Amra Kapidžić i Vedrana Božinović

Radiosarajevo.ba: Koliko dugo je trajao rad na predstavi i po čemu ćete ga pamtiti?

Amra Kapidžić: Same probe su trajale mjesec dana. Pripreme ipak duže jer se svako od nas vraćao romanu iznova i iznova po ko zna koji put. Čini mi se da su nam se likovi uvukli u pore i na neki način postali dio nas mnogo prije nego smo se sastali na prvoj probi. Danima razmišljam o tome s kojom lakoćom smo radili na ovoj predstavi. Lakoća - po njoj ću pamtiti ovaj proces.

Vedrana Božinović: Sam rad na predstavi nije trajao dugo – nekih mjesec dana, što je vjerovatno i najkraće vrijeme za koje sam ikada radila neku predstavu. Ali je priprema predstave trajala jako dugo. Dva puta smo odgađali početak radi raznih birokratsko-materijalnih razloga. S tim da nikako nisam željela da odustanemo.

Nadala sam se da će ekipa koja je bila oko predstave na početku i ostati uz predstavu i jako sam sretna da se to i dogodilo. Bilo je lako. U onom smislu da probe nisu bile muka. I glumci i glumice imaju dane kada na posao, odnosno na probe – jer to je naš posao, idu kao na strijeljanje. Nisam imala takve dane tokom rada na ovoj predstavi. A predstavu ću pamtiti po tome da sam konačno opet na sceni sa Amrom. Dugo nismo radile kao direktne partnerice i poželjela sam raditi sa njom. 

Amra Kapidžić i Vedrana Božinović
Foto: Velija Hasanbegović, NPS : Amra Kapidžić i Vedrana Božinović

Radiosarajevo.ba. Postoji li neka anegdota s proba koju bi podijelile s čitateljicama i čitateljima našeg portala?

Amra Kapidžić: Kada sam prvi put na jednoj od proba stavila plava sočiva jer odrasla Lejla nosi takva. Vedrana i ja na sceni, na dvadesetak centimetara udaljenosti, a između nas kao da se spustio veo. Počinje da mi se dupla slika pa moja partnerica odjednom ima dvije glave, a ja četiri ruke.

Vedrana Božinović: Za mene se anegdota desila prije početka rada na predstavi. Bila sam još uvijek na moru, na plaži, zadnji dan godišnjeg odmora. Beskrajno tužna da se rastajem sa morem. I do mene sjeda žena koja iz torbe za plažu vadi knjigu za plažu. I knjiga je – Uhvati zeca. Poslala sam poruku Amri i Lajli i napisala – želim da ovo bude neki dobar znak.

Radiosarajevo.ba: Glumite dvije prijateljice u predstavi, Lejlu i Saru, a družite se i privatno. Koliko vam je to pomoglo prilikom rada na predstavi?

Amra Kapidžić: Vedrana i ja se poznajemo 30 godina. Mnogo smo i igrale zajedno. Nekad je dovoljno samo da se pogledamo i da znamo šta ona druga misli i kako se osjeća. Vedrana je partner koji vas nikad neće iznevjeriti. Oduvijek je takva, još od studentskih dana. S njom na sceni se osjećate sigurno. Ona je partner za poželjeti. Pravi je užitak igrati s njom. I moram vam otkriti da je i u ovoj predstavi sjajna.

Vedrana Božinović: Dobro je raditi sa ljudima koje poznajete, nekad je jako dobro raditi i s ljudima koje ne poznajete, ali je najbolje raditi s dobrim glumicama i glumcima. Amra je odlična glumica. I imam puno povjerenje u nju kao partnera. To je najbolja pomoć koju možete imati na sceni.

Vedrana Božinović
Foto: Velija Hasanbegović, NPS : Vedrana Božinović

Radiosarajevo.ba: Možete li nam otkriti po čemu su specifična glumačka prijateljstva, kako izgledaju vaša druženja mimo scene?

Amra Kapidžić: Valjda su specifična po tome što mimo scene možda i previše pričamo o sceni.

Vedrana Božinović: Po tome, valjda, da sjedimo, pijemo kafu u nekoj bašti, usred smo priče o tome kako smo sinoć skidale temperaturu ili pravile maketu za tehničko, a neko dođe da pita može li se slikati sa nama. Šalim se. Po tome da prepoznajemo strah jedni drugih, znamo uzbuđenje pred predstavu, umor na probama, razumijemo proces koji prolaziš kad nastaje neka predstava. I po tome da u iskreno uživaš u uspjehu onog drugog.

Radiosarajevo.ba: Roman Lane Bastašić publika je sjajno prihvatila, šta mislite kako će publika reagovati na jezik teatra?

Amra Kapidžić: Nemoguće je predvidjeti reakcije publike. Mogu samo da se nadam da će oni koji nisu čitali roman nakon predstave poželjeti da ga pročitaju i da nećemo iznevjeriti očekivanja onih koji ovaj roman vole.

Vedrana Božinović: Jedva čekam da vidim. Ono što vidim je da se jako iščekuje. Odgovornost je i zadovoljstvo postaviti roman koji toliki vole na scenu. Baš jedva čekam da vidim da li smo Sare i Lejle koje su zamišljali dok su čitali roman.

Amra Kapidžić
Foto: Velija Hasanbegović, NPS : Amra Kapidžić

Radiosarajevo.ba: Ukoliko ne stignemo na premijeru, kada vas opet možemo gledati?

Amra Kapidžić: Reprizna izvođenja za ovaj mjesec su 23. i 24. oktobra u 19:30 sati.

Vedrana Božinović: Na premijeru više niko ne može stići jer su karte rasprodate. Mislim da je još nešto malo karata ostalo za reprizna izvođenja u oktobru…

Najbolje mjesto za sve informacije je naša web stranica na kojoj se karte od ove sezone mogu i kupiti online. NPS ima repertoar do decembra mjeseca objevljen na stranici, tu su i reprizna izvođenja ove, ali i svih predstava Drame, Opere i Baleta. Mi vas željno očekujemo.

U predstavi osim Amre Kapidžić i Vedrane Božinović igraju i Una Kostić, Ana-Marija Tomić, Mak Čengić i Dino Bajrović.

Dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Nedžma Čizmo, scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka.

Predstava je rađena u koprodukciji sa Scenom MESS, uz podršku Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije