Ne propustite: Hit predstave "Jedan je Muhammad Ali" i "Marlene Dietrich" na sceni NPS

3
Radiosarajevo.ba
Ne propustite: Hit predstave "Jedan je Muhammad Ali" i "Marlene Dietrich" na sceni NPS
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Predstava Jedan je Muhammad Ali

Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice autora i reditelja Harisa Pašovića, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale (Italija) u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, biti će izvedena u utorak, 17. septembra u 21:00 sati, u sklopu 6. Sarajevo Festa.

Prema riječima Harisa Pašovića, autora i reditelja komada: "Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde – bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline – bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini. Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbog svog životnog stila; svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici; svoje nezavisne prirode; svog erotizmu i svog učešća u američkoj vojsci tokom drugog svjetskog rata".

U naslovnoj ulozi Marlene Dietrich nastupa Mirjana Karanović, a ostatak podjele čine Enes Salković, Mona Muratović i Elmir Krivalić.

Dragan Bursać: Hoće li mladići iz RS-a služiti vojsku u Srbiji?

Dragan Bursać: Hoće li mladići iz RS-a služiti vojsku u Srbiji?

Scenografiju potpisuju Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, a dizajn kostima Irma Saje i Vanja Ciraj. Kompozitor predstave je Dino Šukalo i Studio "Modra rijeka". Za dizajn svjetla zadužen je Branislav Milinković, a za videoart Dino Hujić. Direktor fotografije je Alen Alilović, a videoprodukcija je "Source production".

Dan poslije, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u srijedu, 18. septembra sa početkom u 19:30 sati, u sklopu 6. Sarajevo Festa, biti će izvedena hit predstava Jedan je Muhammad Ali autora Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića.

Pogledali smo predstavu o kojoj svi pričaju: Zapis prošlosti za budućnost, 'Konačari' jesu Sarajevo

Pogledali smo predstavu o kojoj svi pričaju: Zapis prošlosti za budućnost, 'Konačari' jesu Sarajevo

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Dino Bajrović i muzičar Rastko Zečević.

"Kako je pravo ime Muhammada Alija? I šta ako je ovo odjednom najvažnija informacija u vašem životu? Ovo je priča o porodici. O ocu i sinu. Ocu koji odlazi i sinu koji postaje otac. Možemo li zaštititi našu djecu od onoga sa čim se rode? Ovo je priča o olovki u koju stane 100 hiljada riječi. I opet ih nema kad ti najviše zatrebaju.  Ovo je priča koja će vas beskrajno nasmijati, ali i preciznim udarcem u pleksus izbiti dah. Udarcem dostojnim Muhammada Alija. Ali ne baš kao njegovim. Jer JEDAN JE MUHAMMAD ALI", Vedrana Božinović dramaturginja i glumica u predstavi Jedan je Muhammad Ali.

Dramaturginja je Vedrana Božinović, scenografkinja i kostimografkinja je Lejla Hodžić, kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić.

Video dizajn uradio je Zlatan Filipović.

Ulaznice se mogu kupiti online putem zvanične stranice, platforme ili direktno na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije