6. Sarajevo Fest | Sedef Kabaš u Sarajevu o svom iskustvu u zatvoru: 'Podrška žena me održala'

1
Radiosarajevo.ba
6. Sarajevo Fest | Sedef Kabaš u Sarajevu o svom iskustvu u zatvoru: 'Podrška žena me održala'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / 6. Sarajevo Fest: Sedef Kabaš u Sarajevu

U sklopu foruma na 6. Sarajevo Festu, ugledna turska novinarka Sedef Kabaš podijelila je svoja iskustva s javnošću, osvrćući se na izazove s kojima se suočila tokom rada u Turskoj.

Tokom obraćanja u Narodnom pozorištu Sarajevo posebno je istaknula podršku koju je primila od žena dok je bila u zatvoru zbog svojih novinarskih aktivnosti.

Tokom boravka u zatvoru, Kabaš je osjetila neizmjernu solidarnost žena iz različitih segmenata društva, naglasivši da je podrška koju je dobila bila ključna u njenoj borbi protiv nepravde.

Objavljen snimak kako bujica ruši kuću: U Poljskoj stanje prirodne katastrofe, oglasio se premijer

Objavljen snimak kako bujica ruši kuću: U Poljskoj stanje prirodne katastrofe, oglasio se premijer

"Ja znam da turski narod voli pravdu i istinu. Dok sam bila u zatvoru, dobila sam ogromnu podršku, posebno žena. Bila sam uglavnom u ćeliji, ali sam imala priliku čuti žene tokom boravka u dvorištu. Osjećala sam se kao da sam u amfiteatru, čekale su me da bi mi se obratile" - prisjetila se Kabaš.

"U zatvoru sam osjetila da me žene zatvorenice gledaju kao onu koja se bori protiv nepravednog sistema", kazala je, istaknuvši da joj je ta podrška dala dodatnu snagu da nastavi svoju borbu.

6. Sarajevo Fest: Sedef Kabaš u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: 6. Sarajevo Fest: Sedef Kabaš u Sarajevu

Kabaš je tokom svog izlaganja odbacila stereotip da su žene jedna drugoj konkurencija, naglasivši da vjeruje u solidarnost.

"Ne vjerujem u izreku da je žena ženi vuk, već želim vjerovati da je žena ženi domovina", izjavila je, šaljući snažnu poruku o važnosti zajedništva i podrške među ženama.

Ovaj događaj u Sarajevu privukao je novinare, aktiviste i građane, koji su mogli čuti iskustva o borbi koju novinari vode protiv autoritarnih režima.

6. Sarajevo Fest, koji se ove godine održava pod temom "Sekularna!", okuplja eminentne govornike i umjetnike iz cijelog svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije