MESS 64 | Na sceni Narodnog pozorišta izvedena predstava "Drama o Mirjani i ovima oko nje"

0
Radiosarajevo.ba
MESS 64 | Na sceni Narodnog pozorišta izvedena predstava "Drama o Mirjani i ovima oko nje"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Izvedena predstava "Drama o Mirjani i ovima oko nje"

U okviru 64. Međunarodnog teatarskog festivala MESS, u Narodnom pozorištu Sarajevo u subotu, 5. oktobra, prikazana je predstava Drama o Mirjani i ovima oko nje prema tekstu Ivora Martinića, u režiji Nermina Hamzagića i koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Radnja predstave odvija se u intimnom prostoru starog stana (naizgled Mirjaninog, a možda i ne?), a vrijeme kao da teče pojedinačno za svaki lik.

Za neke je to odlučujuća noć kada će supružniku reći da znaju za prevaru, za druge su još dvije godine života do planiranog samoubistva ili sedam sati leta od ostvarenja sna ili šest u poslijepodnevnim satima kada se očekuje njihova vlastita smrt od moždanog udara… Ipak, sva se ta "vremena" križaju i sudaraju, kao što se sudara i prostor, u jednoj zajedničkoj tačkii – Mirjani.

Poslušajmo konačno struku o šumama i vodi: Spasimo budućnost na greškama iz prošlosti

Poslušajmo konačno struku o šumama i vodi: Spasimo budućnost na greškama iz prošlosti

I cijeli tekst je upravo tako napisan. Kao da je neko razvio nekoliko fotografija na istom fotopapiru, pa se prizori s jedne fotografije pretapaju u drugu i tako stvaraju jedinstvenu scenu u kojoj likovi iz različitih prostora stupaju u dijalog, pa je sasvim moguće da i oni koji to ne rade znaju jedni druge koegzistirati u istom prostoru koji im ne pripada.

U predstavi igraju: Snežana Vidović, Tamara Miličević-Stilić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Enes Salković, Selma Mehanović, Saša Handžić, Uranela Agić i Benjamin Bajramović.

Izvedena predstava

Dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović.

Scenografija je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje. Muziku predstave potpisuje Enes Zlatar.

Ovogodišnji Međunarodni teatarski festival MESS održava se od 4. do 13. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije