Večeras: Koncert djela Darija Vučića "Sjećanje"

Radiosarajevo.ba
Večeras: Koncert djela Darija Vučića "Sjećanje"
nps.ba / Dario Vučić, kompozitor i dirigent

Renomirani bh. dirigent Dario Vučić, na koncertu "Sjećanje" se predstavlja kao kompozitor.

Njegove kompozicije za klavir solo i pjesme za glas i klavir bit će izvedene na koncetu koji će se održati u ponedjeljak 28.06.2021. u 19,00 sati.

Na koncertu će biti pet praizvedbi. Muziku za solo pjesme, Dario Vučić napisao je na tekstove Izeta Kike Sarajlića, Alekse Šantića, Nikole Šopa, Augusta Harambašića, Miloša Vidakovića i Marka Kalajanovića.

Umjetnici koji će izvesti program su:

  • Sonja Radojković, pijanistica i korepetitorica
  • Adema Pljevljak-Krehić, sopran
  • Vedrana Šimić, sopran
  • Katarina Kikić, sopran
  • Marko Kalajanović, bariton

Koncert će biti održan u sali Cvjetko Rihtman (Sala Srednje muzičke škole). Ulaz je slobodan.

Dario Vučić rođen je 1980. u Sarajevu. Završio je Osnovnu muzičku školu Mladen Pozajić (klasa Đurđica Martinović), Srednju muzičku školu u Sarajevu, Odsjek za klavir (klasa mr. Ranka Cecić – Jovanović) i Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, odsjeke za Dirigovanje (klasa prof. mr. Julio Marić) i Kompoziciju (klase prof. mr. Anđelka Bego – Šimunić i prof. dr. Dino Rešidbegović).

Usavršavao se u Baden bei Wien (Austrija) kod prof. Antonija Witta.
Kao korepetitor i dirigent radio je s raznim vokalnim i instrumentalnim solistima i horovima.

Radio je kao šef Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo (2004-2009), gdje je istovremeno obavljao dužnost korepetitor Baleta. Od 01.12.2009. dirigent je Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Debitirao 2007. operetom Šišmiš J. Straussa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku (Hrvatska).

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu od 2007. – 2015. u zvanju asistenta te višeg asistenta - Odsjek za dirigovanje. Od juna 2017. izabran je za docenta na Odsjeku za dirigovanje, Oblast orkestarsko dirigovanje. Od marta 2018. je šef Odsjeka za dirigovanje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Gostujući je profesor na Univerzitetu Crne Gore – Muzička akademija Cetinje.

Do sada je dirigovao Sarajevskom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sinfoniettom Baden (Baden bei Wien - Austrija) Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica, Opernim orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Orkestrom Beogradske Opere, Gudačkim orkestrom SPKD Prosvjeta – Sarajevo, Orkestrom Muzičke akademije Sarajevo i Kamernim orkestrom 2007 – čiji je osnivač.

Od 1995. – 2015. bio je orguljaš sarajevske Katedrale, a od 1996. do 2007. orguljaš katedralnog mješovitog zbora Josip Stadler. Član je i osnivač Napretkovog trija Magis (2003) - dvije violine i klavir.
Obnašao dužnost dopredsjednika HKD Napredak od 2009. do 2012.
Prva premijera Darija Vučića u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo bila je izvedba opere G. Donizetti-ja Don Pasquale, 2009. godine.
Kao kompozitor, djela su mu se izvodila u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Norveškoj, Francuskoj, Kanarskim otocima, Bugarskoj. Od jula 2011. do decembra 2013. bio je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo. U šest mandata bio je vršilac dužnosti umjetničkog direktora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Bio je stipendist HKD Napredak – Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije