Elma Alić Šobot najavljuje samostalnu izložbu u galeriji Roman Petrović

0
Radiosarajevo.ba
Elma Alić Šobot najavljuje samostalnu izložbu u galeriji Roman Petrović
Foto: Dragana Antonić / Elma Alić Šobot

Djela akademske kiparice Elme Alić Šobot bit će prikazana na izložbi Art is Alive, koja će biti otvorena u galeriji Roman Petrović u Sarajevu, u srijedu 30.06. 

"Moj cilj je da izađem iz komforne zone svakodnevnice i da pokažem određeni stav te otvorim svijet umjetnosti koji je bio zapostavljen prethodne godine. Moja poruka, stav, a ujedno i naziv izložbe je "Art is alive" (Umjetnost je živa). Izložbu čine 7 kaveza s porukama: ja, ti, ego, život, strah, misao i smrtOve poruke progovaraju o ključnim egzistencijalnim i društvenim pitanjima, sagledanim iz različitih perspektiva", poručila je autorica uoči izložbe. 

Elma Alić-Šobot je rođena 1975. u Sarajevu, gdje je diplomirala i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, na odsjeku kiparstvo. Od 2002. je članica Udruženja likovnih umjetnika BiH. Profesorica je kiparstva na Odsjeku metala u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo, gdje trenutno obavlja dužnost direktorice. Na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni aktivno učestvuje od 1998. godine. Stalne postavke Elme Alić-Šobot predstavljene su u Galeriji male plastike u Murskoj Soboti i Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu. Dobitnica je više značajnih nagrada

"Otvaram pitanja, propitujem svijet u kojem živimo. Danas su najveće zlo ljudi koji bi htjeli krojiti tuđu slobodu. Izmišljaju različite političke, vjerske i ekonomske razloge te pokušavaju utjecati na slobodan izbor pojedinca, što je osnova modernog svijeta. Vječno je pitanje koliko možemo postići umjetnošću u neemotivnom svijetu. Posao umjetnika je da pomiče granice, propituje sebe, društvo, svekoliki univerzum te u svojim djelima spaja ono što je očito i mistično", napisala je uoči izložbe autorica, mr. Elma Alić-Šobot

U srijedu 30.06. u 12,30 će izložbu zvanično otvoriti predsjednik ULUBiH-a dr. Danis Fejzić.

Elma Alić Šobot - undefined

Foto: Dragana Antonić: Elma Alić Šobot

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije