Sarajevska filharmonija ponovo na sceni: Oživjela koncertna umjetnost

0
V.A.Z.
Sarajevska filharmonija ponovo na sceni: Oživjela koncertna umjetnost
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevska filharmonija ponovo na sceni

Ljubitelji muzičke umjetnosti ponovo su došli na svoje. Nakon  nekoliko mjeseci pauze, večeras je publika ponovo imala priliku uživo slušati koncert Sarajevske filharmonije.

Bio je to dirljiv trenutak, kako za muzičare, tako i za publiku koja je u maksimalno dozvoljenom broju, poštujući mjere fizičke distance, ispunila dvoranu Narodnog pozorišta u Sarajevu

Maestra Samra Gulamović odabrala je zanimljiv program s djelima koja do sada nismo imali priliku čuti na domaćoj sceni. Prvenstveno se to odnosi na dva koncertna komada pisana za marimbu kao solistički  instrument. 

Ovaj tradicionalni afrički instrument iz porodice udaraljki, kompleksne građe i karakteristične, tople, drvene zvučne boje, u posljednje vrijeme je ušao u umjetničku litaraturu.

Večeras smo čuli četverostavačni Koncert za marimbu u vještoj izvedbi Filipa Soldata, a uz podršku šestorice članova ansambla udaraljki. Slušatelji su bili počašćeni raskošnim prikazom široke lepeze perkusija - od zvona, ksilofona, vibrafona, metalofona, seta bubnjeva, timpana, pa do malih udaraljki kojima je brazilski autor Ney Rosauro obogatio svoje djelo. Bila je to zanimljiva, na trenutne kontemplativna muzika karakterističnih ritmičkih obrazaca i čarobnih zvučnih boja.    

Sarajevska filharmonija ponovo na sceni - undefined

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Atraktivna izvedba djela za udaraljke

Drugi perkusionistički biser  koji smo čuli večeras je drugi stav Koncerta za marimbu i gudački orkestar, francuskog savremenog kompozitora Emmanuela Sejournea. To je savremeno djelo tonalnog sloga i zavodljive melodije, kojeg je solista Dario Kos  izveo virtuozno i s mnogo muzikalnosti, uz nadahnutu podršku orkestra. 

Publika je bila počašćena i kompaktnim zvukom gudačkog orkestra Sarajevske filharmonije koji su izveli koncertnu suitu "Idila" češkog kompozitora Leona Janačeka, važnog predstavnika češke nacionalne škole s početka 20. stoljeća. Slavenski muzički motivi ovog sedmostavačnog kasnoromantičarskog djela u izvedbi motiviranih i dobro raspoloženih sarajevskih gudača, činili su pravi kontrapunkt  impulsivnim i atraktivnim kompozicijama za udaraljke. Zaista dobra koncepcija cjelovečernjeg koncerta.    

Dobro vođeni sigurnom rukom maestre Gulamović, filharmoničari, iako u opravdano smanjenom sastavu, priredili su muzički ugođaj punog kapaciteta.

Sarajevska filharmonija ponovo na sceni - undefined

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Sarajevska filharmonija ponovo na sceni

Za publiku priređen neobičan bis

Članovi ansambla udaraljki publici su priredili i nadasve neobičan bis - kratku improvizaciju za osam upaljača, koju su izveli u potpunom mraku na sceni, čime su oduševili publiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije