Zavirili smo na generalnu probu koncerta Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba
Zavirili smo na generalnu probu koncerta Sarajevske filharmonije
Radiosarajevo.ba / Proba pred koncert udaraljki

Sve je spremno za večerašnji koncert Sarajevske filharmonije, kojim se orkestar vraća na sceu nakon nekoliko mjeseci pauze usljed pooštrenih epidemioloških mjera. 

Večerašnji program pravo je iznenađenje za ljubitelje muzike. S obzirom da se još nisu stekli uvjeti da na sceni nastupi simfonijski orkestar u punom kapaciteteu (zbog poštivanja fizičke distance), odabrana su veoma zanimljiva djela za manji ansambl. U centru pažnje bit će udaraljke. 

Solista na marimbi Filip Soldat uz pratnju pet instrumentalista na udaraljkama, izvest će "Koncert za marimbu i perkusije" koji potpisuje brazillski kompozitor Ney Rosauro. Soldat je inače iz Hrvatske, ali već četiri godine studira udaraljke na na Muzičkoj akadmeiji u Sarajevu. 

Njegov nešto stariji kolega Dario Kos izvest će Koncert za marimbu i gudački orkestar, francuskog kompozitora Emmanuela Séjournéa. 

Publika će imati priliku čuti i djelo za gudački orkestar - Idila od Leoša Janačeka. 

Koncertom će ravnati maestra Samra Gulamović, a dio je ciklusa Klasika u doba korone. Koncert će se održati u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, 10. juna 2021. sa početkom u 20 sati. Ograničen broj ulaznica po jedinstvenoj cijeni od 20 KM još je dostupan na blagajni NPS:

Sarajevska filharmonija podsjeća publiku na obavezno nošenje zaštitnih maski i pridržavanje svih preporučenih mjera u zatvorenom prostoru vezano za Covid-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije