Utorak: Napretkov Uskršnji koncert u sarajevskoj katedrali

Radiosarajevo.ba
Utorak: Napretkov Uskršnji koncert u sarajevskoj katedrali
HKD Napredak / Napretkov zbor Kreševo (arhiv)

I ove godine, HKD Napredak organizira svečani Uskrsni koncert, a održat će se u utorak 10. aprila 2018. u 19,00 u Katedrali Srsca Isusova u Sarajevu

Kao i svako godine, ulaz za sve posjetitelje bit će slobodan. 

U programu sudjeluju Katarina Kikić (sopran), Lorena Grubešić (sopran), Siniša Markanović (bariton), Milan Lucić (orgulje), te Mješoviti pjevački zbor HKD Napredak Kreševo pod vodstvom Marije Pervan. 

Katarina Kikić rođena je u Zenici. Diplomirala solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, u klasa prof. Sanje Ostić. Trenutno je na stručnom usavršavanju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Snježane Bujanović Stanislav. Apsolvent je na Teoretsko – pedagoškom odsjeku Muzičke akademije u Sarajevu. Od 2006. sudjeluje na pjevačkim seminarima kod eminentnih profesora u Hrvatskoj i Sloveniji, a također se usavršavala kod Jasmina Bašića, solista NPS. Kontinuirano se usavršava kod nacionalnog prvaka HNK Zagreb, Vitomira Marofa. U Narodnom pozorištu Sara-jevo pjevala je zapažene uloge u opernim i operetnim projektima. U periodu od 2008. do danas, održala je niz recitala i koncerata sakralne muzike. Također je nastupala u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji. Bila je stipendistica HKD Napredak. Solistica je Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

 Lorena Grubešić rođena je 19. 10. 1994. godine u Novom Travniku. U rodnom gradu,završila je Osnovnu glazbenu školu „Jakova Gotovca“, u klasi nastavnice Marice Janković i prof. Anite Laštro. Školovanje nastavlja u Srednjoj glazbenoj školi „Jakova Gotovca“ u Novom Travniku, instrumentalni smijer-klavir, u klasi prof. Ivanke Vrhovac. Nastupala je na brojnim školskim i humanitarnim koncertima, likovnim izložbama, radio i televizijskim emisijama te pijanističkim takmičenjima na kojima je osvojila niz priznanja i nagrada. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 2015. upisuje Solo pjevanje u klasi profesorice Paše Gackić te nastavlja školovanje kod sopranistice, prof. Vedrane Šimić, u čijoj klasi trenutno pohađa treću godinu. Akademsku titulu i stručno zvanje bakalaureat/bachelor muzičkih umjetnosti-klavir stekla je 2017. godine, a Univerzitet u Sarajevu dodijelio joj je posebno priznanje – Zlatnu značku Univerziteta u Sarajevu. Dobitnica je stipendije HKD Napredak.

Siniša Markanović (Fojnica), bariton. Student završne godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, Odjek Solo pjevanje u klasi izvanredne prof. mr. Ademe Pljevljak-Krehić. Diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Stalni je vanjski član Zbora Opere Narodnog kazališta u Sarajevu, gdje je sudjelovao u mnogim opernim projektima. U pojednim projektima ostvario je nekoliko epizodnih i solističkih uloga. Na svjetskoj praizvedbi opere „Zmaj od Bosne“ skladatelja Asima Horozića u NPS (prosinac 2016.) pjevao je ulogu Fra Ilije Starčevića. Stalni je član zbora Pontanima i komornog zbora „Lola“.

Milan Lucić rođen je 1985. u Zenici. Niže (1999.) i srednje (2003.) muzičko obrazovanje na solističkom Odsjeku za klavir stječe u Novom Travniku, u klasi prof. Ivanke Vrhovac. Diplomirao je (2007.), a zatim je i magistrirao (2011.), na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi redovne prof. Svetlane Chlaidze. Treći ciklus studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu završava 2015., čime stječe zvanje doktora muzičkih umjetnosti iz oblasti klavira. Trenutno je zaposlen kao viši umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Do sada je održao niz zapaženih koncerata u BiH i inozemstvu (Hrvatska, Srbija, Austrija, Italija, Njemačka, Francuska).

Mješoviti zbor HKD Napredak Kreševo djeluje nepunih osam godina, pod vodstvom Marije Pervan. Osim što djeluje kao Napretkova sekcija, istovremeno je i zbor koji svojim pjevanjem uveličava velike svetkovine u kreševskoj župnoj crkvi. Ostvarili su puno zapaženih nastupa po cijeloj BiH i Hrvatskoj. Od značajnijih nastupa vrijedi spomenuti učešće na Međunarodnom susretu kulturnih društava u Zagrebu, pjevanje u Sarajevu na Svetoj misi prigodom dolaska svetog Oca Pape, nastup u Sarajevskoj katedrali na susretu zborova, sudjelovanje na Susretu zborova u organizaciji UHAKUD- a u BiH i nastup u tunelu Grič-Advent u Zagrebu. Svojim kontinuiranim radom i brojnim nastupima, Napretkov mješoviti zbor uspostavio je kontakte i prijateljstva sa kulturnim društvima iz naše i susjednih država, koja održava uzajamnim posjetima i zajedničkim koncertima. Kreševski zbor trenutačno broji 17 članova.

 HKD Napredak ima preko 20.000 članova u 65 podružnice i 3 povjerenstva u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Društvo izdaje tri lista: Hrvatski glasnik (Tuzla), Napredak (Travnik) i Bobovac (Vareš). U Sarajevu je obnovljena 2003. godine knjižnica Mijo Poljak i ima oko 30.000 knjiga. Godine 2006. u Garevcu (Modriča) Napredak je osnovao zakladu Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga. Pri Napretku djeluje 11 folklornih skupina, 11 tamburaških i mandolinskih orkestara, 16 pjevačkih skupina/zborova i 33 različite dramske, likovne, glazbene, humanitarne, studentske i sportske sekcije. Također u okviru našeg Društva djeluju: Napretkov kulturni centar u Zagrebu, Udruga likovnih umjetnika HKD Napredak Sarajevo, Šahovski klub Napredak Sarajevo, ŠK Napredak Zenica, Boćarski klub Napredak-Willa, NK SAŠK Napredak u Sarajevu te Hrvatsko planinarsko društvo Bjelašnica 1923 u Sarajevu i PD Napredak u Zagrebu. Odbojkaški klub iz Odžaka i Nogometni klub iz Bučića (Novi Travnik) nose ime Napredak. Ukupno pri Napretku djeluje 71 različiti sastav, grupa i sekcija. Od svoje obnove (1990.g.) do danas HKD Napredak je ukupno realizirao 9040 različitih programa. Podijeljeno je preko 2860 stipendija i potpora.

PROGRAM

  1. A. Stradella: „PIETA SIGNORE“ – Siniša Markanović
  2. G. Caccini: „AVE MARIA“ – Lorena Grubešić
  3. G. Rossini: „O SALUTARIS“ iz „Petite messe solennelle“

Katarina Kikić

  1. Intrada i koral/M. Lešćan: „PJEVAJ HVALE, MAGDALENO“

Siniša Markanović

  1. P. Mascagni: „AVE MARIA“ – Katarina Kikić
  2. Trad.: „USKRSNU ISUS DOISTA“ – Siniša Markanović
  3. Trad.: „KRALJICE NEBA“ – K. Kikić i S. Markanović
  4. M. Nardelli/arr. I. Buljan: „LJUBAV KRISTOVA“

Zbor HKD Napredak Kreševo

  1. I. Peran: „USKRSNA RADOST“ – Zbor HKD Napredak Kreševo
  2. Trad.: „NA NEBU ZORA RUDI“ – Zbor HKD Napredak Kreševo
  3. K. Adamič: „RADUJTE SE KRŠĆANI“

Zbor HKD Napredak Kreševo

  1. Trad.: „VELIKO JE SAD VESELJE“

Zbor HKD Napredak Kreševo

  1. R. Lowry: „KRIST USKRSNU“ – Zbor HKD Napredak Kreševo

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije