Udruženje Mostrip ovaj vikend okuplja ljubitelje stripa u Mostaru

0
Radiosarajevo.ba
Udruženje Mostrip ovaj vikend okuplja ljubitelje stripa u Mostaru
Foto: Promo / 8. Mostrip vikend

Udruga ljubitelja stripa iz Mostara MOSTRIP već osmi put organizira manifestaciju Mostarski strip vikend.

Kao i prošlih godina, na vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora. Ove godine zabilježen je rekordan broj gostiju, njih ukupno 27 iz različitih dijelova svijeta. Tokom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetitelje, druženje sa maskotom festivala Mostarkom, nagrađivanje  najsretnijih posjetitelja, berza stripova i LP ploča i još mnogo drugih zanimljivosti poput radionice za djecu koju će voditi Midhat Kapetanović Mido.

Počasni gosti ovogodišnjeg festivala su ambasador Italije u BIH Marco Di Ruzza, Anne-Marije van de Staaij, zamjenica ambasadora Kraljevine Nizozemske, i šef  misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggler

Strip vikend će se održati u subotu i nedjelju, 30. septembra i 1. oktobra 2023. godine, u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepane Kosače u Mostaru. Svečano otvorenje najavljeno je za 30. septembar u 12 sati. Strip  vikend će svečano otvoriti ambasador Italije Marco Di Ruzza.

„Nakon sedam godina uspješno organizovanih festivala i raznih projekata za mlade kao što su radionice i škole crtanja, prema reakciji javnosti definitivno možemo reći da smo uspjeli animirati mlade za kulturu stripa. To smatramo posebnim uspjehom u vremenima u kojima su mladi možda i previše fokusirani digitalnim oblicima zabave. Nošeni pozitivnim kritikama i ostvarenim rezultatima planiramo i dalje nastaviti sa našim djelovanjem“, izjavili su iz kluba Mostrip.

Ove godine će grad na Neretvi posjetiti 27 umjetnika iz svijeta stripa: Milorad Vicanović Maza, Walter Venturi, Lana Šator, Stefano Bidetti, Kenan Halilović, Alessandro Piccinelli, Midhat Kapetanović, Lejla Mustafić, Zdravko Cvjetković, Sarah Burrini, Marko Dješka, Besir Maglić, Giorgio Pontrelli, Matija Pisačić, Eric Heuvel, Jovan Ukropina, Senad Mavrić, Mauro Laurenti, Tihomir Tikulin Tico, Filip Andronik, Tiziana Vacca, Milan Drča Munch, Aart  Cornelissen, Stefano Andreucci, Yuri Landman, Štef Bartolić i Brian Aggeler.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Klub Mostrip osnovan je koncem 2015. godine od strane strip entuzijasta iz Mostara. Cilj kluba je da strip pomjeri s kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.

8. Mostrip vikend program
FOTO: Promo: 8. Mostrip vikend program

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije