S crvenog tepiha i svjetske premijere filma Jasmile Žbanić o Srebrenici u Veneciji

Radiosarajevo.ba
S crvenog tepiha i svjetske premijere filma Jasmile Žbanić o Srebrenici u Veneciji
Printscreen / Jasmila Žbanić

Film Quo Vadis, Aida? rediteljice Jasmile Žbanić danas ima svoju svjetsku premijeru na 77. Venecijanskom filmskom festivalu u okviru glavnog takmičarskog programa.

Svjetska premijera počela je u 16.30 sati. Nakon premijerne projekcije, film će imati još 12 projekcija u sklopu festivala. 

Običaj Venecijanskog festivala jeste da ekipa filma na crvenom tepihu ima i muzičku pratnju. Pjesme Što te nema i Ružo moja u interpretaciji Amire Medunjan pratio je ekipu filma prilikom prolaska crvenim tepihom. 

Film Quo Vadis, Aida? je prvi film u takmičarskom programu koji će biti prikazan na nekom velikom festivalu nakon 6 mjeseci korona krize zbog koje su otkazani svi veći filmski festivali. U takmičarskom programu za glavnu nagradu „Zlatni lav“ učestvuje 18 filmova.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija festivala je glumica Cate Blanchett, a članovi i članice su Matt Dillon (glumac), Veronica Franz (rediteljica i scenaristica), Joanna Hogg (rediteljica i scenaristica), Nicola Lagioia (reditelj i pisac), Christian Petlzod (reditelj i scenarista), Ludivine Sagnier (glumica). 

Zbog COVID-19 mjera koje su na snazi u Italiji, najveći dio ekipe iz Bosne i Hercegovine nije bio u mogućnosti da uđe u Italiju i prisustvuje premijeri filma. 

Bosanskohercegovačka premijera filma će biti organizirana kada sigurnosni uslovi budu dozvoljavali.

U evropskim zemljama film će u kinima početi igrati početkom iduće godine.

Dešavanja sa crvenog tepiha tokom svjetske premijere pogledajte na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije